BiH
0

Genjac: Uspostaviti registar nevladinih organizacija

FENA
Halid Genjac
Halid Genjac
USAID-ov Projekat jačanja parlamenta u BiH i Asocijacija za demokratske inicijative Sarajevo organizirali su danas u Sarajevu Konferenciju o bazi podataka, organizacija civilnog društva: Saradnja s civilnim društvom u zakonodavnom procesu.

Konferencija je organizirana u cilju razmatranja mogućnosti uključenja organizacija civilnog društva u zakonodavni proces, odnosno da se po uzoru na način kako to rade u zapadnoevropskim zemljama kreira jedna baza podataka zainteresiranih nevladinih organizacija koje bi po pozivu parlamentaraca davali svoje prijedloge, sugestije i mišljenja prilikom donošenja određenih pravnih akata.

"Organizacije civilnog društva bi u tom slučaju imale pristup određenim infromacijama, ali ne bi imale određene obaveze osim da na zahtjev određenog paralamenteraca ili nekog kluba poslanika daju svoje mišljenje", izjavila je na pres-konferenciji Snježana Ivandić - Ninković iz Asocijacije za demokratske inicijative.

Parlamentarci bi na neki način dobili uvid u broj i kvalitet rada organizacija civilnog društva, posebno kada se tiče donošenja određenih javnih politika.

"U BiH postoji veliki broj nevladinih organizacija i s različitim iskustvima možemo govoriti o djelovanju tih NVO u zakonodavnom procesu. Od dobrih iskustava do onih manje dobrih“, kazao je delegat u Domu naroda PSBiH Halid Genjac.

U određenim slučajevima, prema njegovim riječima, nevladin sektor je odigrao ključnu ulogu da se neka loša rješenja ne usvoje i radili su to u najboljem interesu svih građana BiH. Saradnja između Parlamenta kao institucije i poslanika kao pojedinaca i energija nevladinog sektora koja postoji u BiH, prema njegovim riječima, može biti daleko efikasnija.

"Neke pretpostavke za to su osigurane, a mislimo da bi veliki korak bio napravljen ukoliko se izgradi jedinstvena evidencija, odnosno neka vrsta registra nevladinih organizacija u BiH“, dodao je Genjac.

Eksperti iz EU prenijeli su iskustva nekih evropskih zemalja i uglavnom je tendencija da nevladine organizacije iskažu zonu interesa kojim se bave u zakonodavnom procesu.

"Podržavamo da se u Parlamentranoj Skupštini BiH uspostavi takav registar i onda bi svaki poslanik, delegat, radno tijelo i PSBiH u cjelosti imali mogućnost da, kad se razgovara o određenim zakonima pozivaju upravo one nevladine organizacije čiji je opseg djeovanja i zona interesa upravo ta oblast“, dodao je Genjac.

Kao nastavak ove aktivnosti, uz obilježavanje Međunarodnog dana demokratije, sutra će u zgradi Parlamentarne skupštine BiH biti održan Sajam organizacija civilnog društva. Predstavnici nevladinih organizacija imat će priliku direktno se upoznati i kontaktirati sa zastupnicima iz PSBiH, te na obostranu korist razmjeniti mišljenja i iskustva u praksi zakonodavnog procesa.