BiH
17

Na tržištu BiH dječija hrana sa komadima plastike

Klix.ba
Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) danas zaprimila obavijest da je na tržište Bosne i Hercegovine distribuisan proizvod "Italian noodledish with vegetables“, u pakovanju od 250 g, proizvođača Materna iz Francuske, a koji sadrži fragmente plastike, te je kao takav neprikladan za konzumaciju.

Radi se o italijanskoj tjestenini sa povrćem, namijenjenoj djeci starosne dobi iznad jedne godine, čiji je uvoznik u Bosnu i Hercegovinu DM Drogerie Markt.

Odmah po zaprimanju i obradi navedene RASFF obavijesti, Agencija je uputila zahtjev nadležnim inspekcijskim organima entiteta i Brčko distrikta BiH da u cilju smanjivanja rizika po zdravlje potrošača hitno utvrde sljedivost proizvoda i dostave Agenciji povratnu informaciju o preduzetim mjerama. Mjere povlačenja sa tržišta i opoziva navedenog proizvoda su takođe preduzete u pet zemalja Evropske unije (Njemačka, Mađarska, Slovačka, Slovenija, Rumunija), saopćeno je iz Agencije za sigurnost hrane.

Agencija se obratila i uvozniku, koji je shodno odredbama Zakona o hrani (Službeni glasnik BiH, broj 50/04), odgovoran za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane koju stavlja na tržište Bosne i Hercegovine. Od uvoznika je zatraženo da spriječi stavljanje navedenog proizvoda na tržište, a ukoliko je hrana već distribuisana potrošačima da obavijesti potrošače o razlozima za njeno povlačenje i traži povrat hrane kojom su opskrbljeni.

Agencija za sigurnost hrane BiH će po završetku navedenih aktivnosti i zaprimanju povratne informacije od strane nadležnih inspekcijskih organa i subjekta u poslovanju sa hranom obavijestiti potrošače o svim preduzetim mjerama.