Privreda
14

Hrvatska: Bebivita mliječna kašica od griza se povlači s tržišta

FENA
Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske izvijestilo je na svojim internetskim stranicama da se proizvod Bebivita prerađena hrana na bazi žitarica - mliječna kašica od griza za dojenčad nakon navršenog šestog mjeseca povlači s tržišta.

Ministarstvo poljoprivrede je povlačenje navedenog proizvoda objavilo kao nacionalna kontakt tačka za sistem brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (HR RASFF).

Kako navode, putem RASFF obavijesti zaprimljena je informacija od Evropske komisije o prisutnosti fragmenata stakla u predmetnom proizvodu koji se nalazi na tržištu Austrije i Njemačke.

Iz preventivnih razloga kompanija Müller Zagreb d.o.o. povukal je predmetni proizvod iz svojih poslovnica u Hrvatskoj te o tome obavijestila Ministarstvo poljoprivrede.

U obavijesti Müller trgovine Zagreb navodi se kako se dječija hrana brenda Bebivita, proizvođača Bebivita GmbH iz Münchena povlači s tržišta Republike Hrvatske zbog toga što su u dva proizvoda određenog broja šarže i roka trajanja pronađeni komadići stakla, što može prouzrokovati akutnu opasnost po zdravlje.

Povlačenje se odnosi na proizvod Bebivita prerađena hrana na bazi žitarica - mliječna kašica od griza za dojenčad nakon navršenog 6. mjeseca (originalni naziv: Bebivita Milchbrei Grieß 600g).