{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na suđenju Veselinu Vlahoviću novinski tekstovi kao dokazi

F
5.7.2012. u 17:13
0
0
Na suđenju Veselinu Vlahoviću novinski tekstovi kao dokazi
0
Na suđenju Veselinu Vlahoviću novinski tekstovi kao dokazi
Veselin Vlahović Batko
U nastavku ulaganja materijalnih dokaza na suđenju Veselinu Vlahoviću zvanom Batko, optuženom za zločine počinjene u Sarajevu, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je uložilo novinske članke, kao i izvještaje Komisije za ispitivanje ratnih zločina.
Tužilaštvo BiH je kao dokaze protiv Vlahovića, uložilo snimku Federalne televizije u kojoj se govori o ubistvu Gorana Čengića, a što se optužnicom stavlja ne teret Vlahoviću, kao i članke sa web portala, među kojima je i članak BIRN-a BiH "Drugo ime za strah".

Behaija Krnjić, tužilac Tužilaštva BiH, također je među dokaze uložio i kratke izvještaje Komisije za ispitivanje ratnih zločina u kojima se spominju silovanja, pljačke, zlostavljanja i mučenja na Grbavici.

Tužilaštvo BiH tereti Vlahovića za ubistva, silovanja, zlostavljanja, pljačku, nestanke i druga nečovječna djela počinjena 1992. nad civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići.

U materijalne dokaze uvršteni su dokazi o napadu na Sarajevo, među kojima je i spisak događaja Državne komisije za ratne zločina od 3. septembra 1994. godine, kao i spisak stradalih civila u Sarajevu, uključujući i općinu Novo Sarajevo, kojoj pripadaju naselja Grbavica, Vraca i Kovačići.

U nastavku suđenja je planirana statusna konferencije na kojoj je Odbrana optuženog Vlahovića trebala iznijeti detalje oko izvođenja dokaza, međutim, branioci Radivoje Lazarević i Rade Golić tražili su od Sudskog vijeća dodatno vrijeme, navodeći kako imaju problem s pronalaskom svjedoka iz Crne Gore i Srbije.

"Kako bismo sve prevazišli na kvalitetan način, tražimo da produžite rok oko izjašnjenja dokaza odbrane do septembra, kazao je Lazarević, a što je Sudsko vijeće odobrilo", prenosi BIRN - Justice Report .

Nastavak suđenja je 22. augusta, kada će se unakrsno ispitati svjedok S6.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: