Tužilaštvo BiH
0

Na suđenju Veselinu Vlahoviću novinski tekstovi kao dokazi

FENA
Veselin Vlahović Batko
Veselin Vlahović Batko
U nastavku ulaganja materijalnih dokaza na suđenju Veselinu Vlahoviću zvanom Batko, optuženom za zločine počinjene u Sarajevu, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je uložilo novinske članke, kao i izvještaje Komisije za ispitivanje ratnih zločina.

Tužilaštvo BiH je kao dokaze protiv Vlahovića, uložilo snimku Federalne televizije u kojoj se govori o ubistvu Gorana Čengića, a što se optužnicom stavlja ne teret Vlahoviću, kao i članke sa web portala, među kojima je i članak BIRN-a BiH "Drugo ime za strah".

Behaija Krnjić, tužilac Tužilaštva BiH, također je među dokaze uložio i kratke izvještaje Komisije za ispitivanje ratnih zločina u kojima se spominju silovanja, pljačke, zlostavljanja i mučenja na Grbavici.

Tužilaštvo BiH tereti Vlahovića za ubistva, silovanja, zlostavljanja, pljačku, nestanke i druga nečovječna djela počinjena 1992. nad civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići.

U materijalne dokaze uvršteni su dokazi o napadu na Sarajevo, među kojima je i spisak događaja Državne komisije za ratne zločina od 3. septembra 1994. godine, kao i spisak stradalih civila u Sarajevu, uključujući i općinu Novo Sarajevo, kojoj pripadaju naselja Grbavica, Vraca i Kovačići.

U nastavku suđenja je planirana statusna konferencije na kojoj je Odbrana optuženog Vlahovića trebala iznijeti detalje oko izvođenja dokaza, međutim, branioci Radivoje Lazarević i Rade Golić tražili su od Sudskog vijeća dodatno vrijeme, navodeći kako imaju problem s pronalaskom svjedoka iz Crne Gore i Srbije.

"Kako bismo sve prevazišli na kvalitetan način, tražimo da produžite rok oko izjašnjenja dokaza odbrane do septembra, kazao je Lazarević, a što je Sudsko vijeće odobrilo", prenosi BIRN - Justice Report .

Nastavak suđenja je 22. augusta, kada će se unakrsno ispitati svjedok S6.