{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prvi svjedok odbrane Veselina Vlahovića Batka 26. septembra

F
12.9.2012. u 16:18
0
0
Prvi svjedok odbrane Veselina Vlahovića Batka 26. septembra
0
Prvi svjedok odbrane Veselina Vlahovića Batka 26. septembra
Veselin Vlahović Batko
Na statusnoj konferenciji pred Sudom Bosne i Hercegovine u Sarajevu rečeno je da će odbrana Veselina Vlahovića Batka, s dokaznim postupkom, početi 26. septembra, javio je BIRN - Justice Report.
Odbrana Veselina Vlahovića, optuženog za zločine u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići, istakla je da će, prema sadašnjem planu, pozvati 18 svjedoka i dva vještaka te uložiti materijalnu dokumentaciju.

Prvi svjedok bit će Saša Baričanin kojeg je državni sud u junu ove godine pravosnažno proglasio krivim za zločine u Sarajevu i osudio na 18 godina zatvora.

“Svi svjedoci koje ćemo pozvati imaju direktna saznanja o tačkama optužnice. Oni su direktni očevici. Međutim, moram reći da smo tokom istrage došli do još nekih dvadesetak svjedoka tako da već sada mogu najaviti da ćemo odustati od nekih svjedoka i zamijeniti ih osobama s drugog spiska”, kazao je branilac Radivoje Lazarević.

Najavio je da će odbrana ponovno pozvati neke od svjedoka državnog tužilaštva.

“Došli smo do dokumentacije koja se veže uz ove svjedoke. Naime, mi imamo izjave koje su oni dali puno prije nego što su došli u Tužilaštvo BiH.

U ovim izjavama oni govore dosta drugačije nego što su svjedočili u ovom predmetu te želimo da ih pitamo zašto postoje te razlike”, rekao je Lazarević.

Tužilaštvo BiH tereti Veselina Vlahovića za ubistva, silovanja, mučenja, premlaćivanja i pljačku civila Bošnjaka i Hrvata u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići.

Suđenje Vlahoviću počelo je u aprilu 2011., a Tužilaštvo BiH je okončalo dokazni postupak krajem augusta ove godine.

Vlahović je u pritvoru od augusta 2010., kada je pravosudnim organima BiH izručen iz Španije.

Na statusnoj konferenciji, branilac optuženog je kazao i da odbrana ima problema u pribavljanju određenih dokaza.

Lazarević je istakao da Televizija Vijesti iz Podgorice u Crnoj Gori ne želi bez direktne naredbe suda dostaviti reportažu o optuženom, snimljenu 2001. godine, te da mu policija Kantona Sarajevo ni nakon mjesec dana nije odgovorila na zahtjev za ustupanje spisa o optuženom koji je 1995. sačinio Centar službi bezbjednosti (CSB) Sarajevo.

Zoran Božić, predsjedavajući Sudskog vijeća, rekao je da će Sud naknadno donijeti odluku o tome da li će Sud BiH zatražiti ove dokaze.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: