Haag
0

Na suđenju Karadžiću svjedočio bivši policajac

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Bivši srpski policajac, koji je u ljeto 1992. radio u Kazneno-popravnom domu (KPD) Kula kod Sarajeva, kazao je na suđenju Radovanu Karadžiću da su Jugoslovenska narodna armija (JNA) i srpske paravojne formacije sprovodile "čišćenje terena" na zapadnim obodima Sarajeva, te dovodili civile u Kulu, prenosi BIRN.

Pod pseudonimom KDZ-601, skrivenog lika i izmijenjenog glasa, svjedok je izjavio da su civile u Kulu privodili pripadnici "specijalne jedinice JNA", "Belih orlova", "Oljačinih četnika", jedinice Branislava Gavrilovića zvanog Brne i dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića Arkana.

"Svaka od tih grupa je iz borbenih dejstava, zvanih čišćenje terena, dovodila sve muškarce iz jednog naselja. Poslije određenih procedura, tu su ih razdvajali i slali na druge lokacije, najčešće radi razmjene", kazao je KDZ-601.

Prema iskazu svjedoka, zatvorenike su ispitivali "ovlašćeni pripadnici" srpske policije i službe bezbjednosti, kao i vojne policije JNA.

Karadžić je optužen za progon Bošnjaka i Hrvata iz 20 opština širom BiH, uključujući sarajevske opštine Hadžići, Ilidža i Novo Sarajevo.

Na teret mu se stavlja i genocid u Srebrenici i još osam bosanskih opština, kao i terorisanje civila u Sarajevu i uzimanje međunarodnih talaca.

KDZ-601 je potvrdio da su, poslije napada srpskih snaga na selo Ahatovići (u blizini Sarajeva) početkom juna 1992. godine, civili iz tog sela dovedeni u Kulu u 10-12 autobusa i da su zatim bili upućeni u Lukavicu.

"Bili su to Bošnjaci, a pratile su ih vojna policija i policija", naglasio je svjedok.

U napadu na selo, kako je rekao, učestvovali su "Oljačini četnici", Ilidžanski bataljon Teritorijale odbrane (TO) i rezervni policajci.

Svjedok je izjavio i da je od kolega čuo da su ljudi Branislava Gavrilovća zvanog Brne počinili ubistvo 47 muškaraca iz Ahatovića u autobusu kod mjesta Sokolina, 14. juna 1992. godine.

Masovno ubistvo u Sokolinama, pred Tribunalom je na suđenju Karadžiću ranije opisao svedok KDZ-041, koji je preživio.

"Oljačini četnici" bili su bazirani u kućama Bošnjaka koji su iseljeni između Kotoraca i Gojkovića u opštini Ilidža, precizirao je KDZ-601.

Oljača, kojeg je svjedok viđao u Kuli, "nosio je crnu štofanu uniformu i kokardu na šajkači" i predstavljao se kao "major u tom četničkom pokretu".

"Rečeno mi je da je došao s područja Valjeva, a ostao je u Kuli i nakon što sam ja otišao, kazao je svjedok.

KDZ-601 je posvjedočio i da je specijalna jedinica JNA sprovela "čišćenje" sela Kotorac, te da je akcijom komandovao "major Sladoja".

U unakrsnom ispitivanju, optuženi Karadžić, koji se brani sam, sugerisao je da su se pod "čišćenjem" u vojnoj terminologiji podrazumijevale akcije protiv neprijateljskih snaga.

Potvrđući da je to bio "ustaljeni termin", svjedok je, međutim, odgovorio: "Svi stanovnici tog kvarta ili naselja su bili privedeni, bilo je i žena i muškaraca".

Svjedok je izjavio da je tačno da je u zatvoru u Kuli na oglasnoj tabli bilo izloženo naređenje tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova RS-a Miće Stanišića da se pritvorenici tretiraju u skladu sa međunarodnim konvencijama.

Stanišić je optužen pred Haškim tribunalom za zločine počinjene u BiH i u toku mu je suđenje.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. septembar ove godine.