{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na suđenju Karadžiću svjedočio bivši policajac

F
8.9.2011. u 19:13
0
8
Na suđenju Karadžiću svjedočio bivši policajac
0
Na suđenju Karadžiću svjedočio bivši policajac
Radovan Karadžić
Bivši srpski policajac, koji je u ljeto 1992. radio u Kazneno-popravnom domu (KPD) Kula kod Sarajeva, kazao je na suđenju Radovanu Karadžiću da su Jugoslovenska narodna armija (JNA) i srpske paravojne formacije sprovodile "čišćenje terena" na zapadnim obodima Sarajeva, te dovodili civile u Kulu, prenosi BIRN.
Pod pseudonimom KDZ-601, skrivenog lika i izmijenjenog glasa, svjedok je izjavio da su civile u Kulu privodili pripadnici "specijalne jedinice JNA", "Belih orlova", "Oljačinih četnika", jedinice Branislava Gavrilovića zvanog Brne i dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića Arkana.

"Svaka od tih grupa je iz borbenih dejstava, zvanih čišćenje terena, dovodila sve muškarce iz jednog naselja. Poslije određenih procedura, tu su ih razdvajali i slali na druge lokacije, najčešće radi razmjene", kazao je KDZ-601.

Prema iskazu svjedoka, zatvorenike su ispitivali "ovlašćeni pripadnici" srpske policije i službe bezbjednosti, kao i vojne policije JNA.

Karadžić je optužen za progon Bošnjaka i Hrvata iz 20 opština širom BiH, uključujući sarajevske opštine Hadžići, Ilidža i Novo Sarajevo.

Na teret mu se stavlja i genocid u Srebrenici i još osam bosanskih opština, kao i terorisanje civila u Sarajevu i uzimanje međunarodnih talaca.

KDZ-601 je potvrdio da su, poslije napada srpskih snaga na selo Ahatovići (u blizini Sarajeva) početkom juna 1992. godine, civili iz tog sela dovedeni u Kulu u 10-12 autobusa i da su zatim bili upućeni u Lukavicu.

"Bili su to Bošnjaci, a pratile su ih vojna policija i policija", naglasio je svjedok.

U napadu na selo, kako je rekao, učestvovali su "Oljačini četnici", Ilidžanski bataljon Teritorijale odbrane (TO) i rezervni policajci.

Svjedok je izjavio i da je od kolega čuo da su ljudi Branislava Gavrilovća zvanog Brne počinili ubistvo 47 muškaraca iz Ahatovića u autobusu kod mjesta Sokolina, 14. juna 1992. godine.

Masovno ubistvo u Sokolinama, pred Tribunalom je na suđenju Karadžiću ranije opisao svedok KDZ-041, koji je preživio.

"Oljačini četnici" bili su bazirani u kućama Bošnjaka koji su iseljeni između Kotoraca i Gojkovića u opštini Ilidža, precizirao je KDZ-601.

Oljača, kojeg je svjedok viđao u Kuli, "nosio je crnu štofanu uniformu i kokardu na šajkači" i predstavljao se kao "major u tom četničkom pokretu".

"Rečeno mi je da je došao s područja Valjeva, a ostao je u Kuli i nakon što sam ja otišao, kazao je svjedok.

KDZ-601 je posvjedočio i da je specijalna jedinica JNA sprovela "čišćenje" sela Kotorac, te da je akcijom komandovao "major Sladoja".

U unakrsnom ispitivanju, optuženi Karadžić, koji se brani sam, sugerisao je da su se pod "čišćenjem" u vojnoj terminologiji podrazumijevale akcije protiv neprijateljskih snaga.

Potvrđući da je to bio "ustaljeni termin", svjedok je, međutim, odgovorio: "Svi stanovnici tog kvarta ili naselja su bili privedeni, bilo je i žena i muškaraca".

Svjedok je izjavio da je tačno da je u zatvoru u Kuli na oglasnoj tabli bilo izloženo naređenje tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova RS-a Miće Stanišića da se pritvorenici tretiraju u skladu sa međunarodnim konvencijama.

Stanišić je optužen pred Haškim tribunalom za zločine počinjene u BiH i u toku mu je suđenje.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. septembar ove godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: