Haški tribunal
0

Suđenje Karadžiću: Bošnjaci nisu pružali otpor u Zvorniku

Sarajevo-x.com
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Petko Panić, bivši pomoćnik komandanta rezervne policije u Zvorniku, kazao je na suđenju Radovanu Karadžiću da su bošnjačke civile u tom gradu u proljeće i ljeto 1992. godine srpske snage protjerivale i ubijale.

Panić je posvjedočio da je iseljavanje Bošnjaka okončano do juna 1992. godine, a mnogi muškarci su ubijeni u brojnim pritvoreničkim centrima. Dodao je da je napad na Zvornik 8. aprila 1992. godine predvodila paravojna jedinica Željka Ražnatovića zvanog ‘Arkan’, koju je pratila lokalna policija.

“Otpora muslimana nije bilo”, kazao je Panić.

Karadžić je, između ostalog, optužen za progon nesrba iz 20 opština u BiH, uključujući Zvornik. Karadžić je optužen i za genocid u Srebrenici, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje međunarodnih talaca.

Dva dana prije napada na Zvornik, rekao je tokom svjedočenja Panić, po nalogu komandanta stanice policije, srpski policajci su se odvojili i prešli u Karakaj, gdje su već bili Ražnatovićevi i drugi paravojnici.

“Dolazak Arkanove jedinice ugovorio je komandir stanice policije u Zvorniku, a čuo sam da je plaćen 300.000 maraka”, kazao je Panić.

On je izjavio i da je 1. juna 1992. policija “pomagala” da između pet ili šest hiljada bošnjačkih civila iz Klise bude deportovano, dok je oko 700 muškaraca pritvoreno u Tehničkoj školi u Karakaju.

Na ovom ročištu iskaz u korist Haškog tužilaštva dao je i zaštićeni svjedok KDZ-052, koji je govorio o tome kako je preživio ubistvo 18 Bošnjaka u okolini Sanskog Mosta.

Prema svjedokovom iskazu, zločin u selu Blaževići 28. juna 1992. počinili su lokalni srpski rezervisti. Najmlađi ubijeni imao je 14 ili 15 godina, precizirao je KDZ-052.

Svjedok KDZ-052 je izjavio su srpski vojnici zarobili bošnjačke muškarce iz sela Kenjari, koje su odveli do Blaževića, a potom su petoricu mlađih zarobljenika primorali da uđu u jednu kuću, u koju je zatim ubačena bomba. KDZ-052 je ispričao da je on iskočio kroz prozor, a zatim, sa još jednim Bošnjakom, pobjegao ka polju.

Pošto je na polju pucano na njega, svjedok se vratio kući. Kako je izjavio, čuo je rezerviste kako naređuju ostalima, starijim Bošnjacima, da stanu uz zid, a zatim kako pucaju na njih.

KDZ-052 je izjavio da je potom ponovno zarobljen i zatočen pod nehumanim uslovima – zajedno sa još 600 Bošnjaka – u krugu fabrike Krings u Sanskom Mostu. Kako je rekao, dobijao je batine, ali “mnogo manje od ostalih”, dok nije pušten u septembru 1992. godine, poslije čega je napustio BiH.

Optuženi Karadžić unakrsno će ispitivati svjedoka Panića u utorak, 20. septembra ove godine.