BiH
0

Suđenje Karadžiću: Grub odnos srpskih stražara

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Suđenje Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom nastavljeno je u četvrtak iskazom zaštićenog svjedoka koji je govorio o prisilnom premještanju Bošnjaka i Hrvata iz općine Bosanski Novi u proljeće i ljeto 1992. godine.

KDZ-011 je opisao kako su srpske snage u aprilu 1992. “sedam dana” granatirale selo Suhača kod Bosanskog Novog, u kojem je živio, iako su prethodno mještani nesrpske nacionalnosti predali sve oružje koje su imali.

Kako je izjavio KDZ-011, vojnici Jugoslavenske narodne armije (JNA) 24. maja 1992. godine rekli su mještanima da moraju otići, nakon čega je oko 1.200 Bošnjaka napustilo Suhaču.

Ista sudbina, prema iskazu ovog svjedoka, zadesila je nesrpsko stanovništvo iz okolnih sela, zbog čega se u konvoju našlo između 8.000 i 10.000 ljudi. Kako je rekao KDZ-011, konvoj su zaustavili vojnici JNA kod sela Blagaj-Japra.

Poslije nekog vremena provedenog u selu, kako se KDZ-011 prisjetio, Bošnjake su srpski vojnici natjerali u “vagone za stoku” i prevezli ih u Doboj, gdje su muškarci starosti od 15 do 60 godina razdvojeni od žena, djece i staraca, koji su prebačeni dalje ka Hrvatskoj.

Oko 750 muškaraca, prema kazivanju zaštićenog svjedoka, u istim vagonima vraćeno je u Bosanski Novi, gdje su od 11. juna 1992. bili zatočeni na fudbalskom stadionu Mlakve.

“Dobijali smo malo hrane i vode, a odnos srpskih stražara prema nama bio je grub”, rekao je svjedok, dodavši da je za 46 dana na stadionu Mlakve izgubio 11 kilograma.

Prije nego što im je bilo dozvoljeno da odu u Hrvatsku, zarobljeni Bošnjaci, prema iskazu svjedoka, morali su da se izjavama odreknu svoje imovine i ostave je srpskim vlastima.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS), tereti se za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu – skupa sa pripadnicima JNA i lokalnih srpskih vlasti – koji je za cilj imao progon nesrpskog stanovništva sa područja 20 opština u BiH, među kojima je i Bosanski Novi.

Optužnicom se Karadžiću na teret stavlja i genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih općina, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje vojnika Ujedinjenih nacija (UN) za taoce.

Karadžić je u unakrsnom ispitivanju tvrdio da su se Bošnjaci u Bosanskom Novom još od jeseni 1991. godine naoružavali i organizirali u formacije pod vodstvom Stranke demokratske akcije (SDA), što je svjedok KDZ-011 negirao. Prvi put od početka suđenja, svjedoku je nekoliko pitanja postavio i Peter Robinson, Karadžićev pravni savjetnik. Robinson je sugerirao da je poslije prvih kontakata sa Haškim tužilaštvom zaštićenom svjedoku produžen boravak u stranoj zemlji u kojoj živi od 1992. godine, iako mu je prijetila repatrijacija. Svjedok je potvrdio da mu je boravak produžen.

U nastavku suđenja, svjedočenje je započeo Charles Kirudja, bivši kenijski diplomat, koji je kazao da je u proljeće i ljeto 1992., kao zvaničnik UN-a u Kninskoj krajini, bio očevidac prisilnog premještanja Bošnjaka iz sjeverne Bosne.

Kirudja će sa davanjem iskaza nastaviti u petak, 11. novembra, javio je BIRN.