{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na suđenju Karadžiću svjedoči Dragomir Milošević, osuđen na 29 godina zatvora

S
21.1.2013. u 08:15
0
4
Na suđenju Karadžiću svjedoči Dragomir Milošević, osuđen na 29 godina zatvora
0
Na suđenju Karadžiću svjedoči Dragomir Milošević, osuđen na 29 godina zatvora
Radovan Karadžić
Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić danas će u Haškom tribunalu nastaviti sa izvođenjem dokaza odbrane.
Prošle sedmice Karadžić je saslušao devet svjedoka, a za narednu su predviđena tri - Slavko Mijanović, Milenko Inđić, koji je bio oficir za vezu u štabu Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Srpske i general Dragomir Milošević, nekadašnji komandant SRK VRS.

Milošević je u Tribunalu proglašen krivim za terorisanje civila u Sarajevu, za ubistvo i nehumana djela i osuđen je na 29 godina zatvora, a na izdržavanje kazne upućen je u Estoniju.

Za razliku od prethodnih svjedoka odbrane, čije je glavno ispitivanje trajalo u prosjeku trideset minuta, Karadžić će, kako je najavio, Miloševića ispitivati tri radna dana.

Na suđenju bivšem generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću tužilaštvo će za svjedoke pozvati posljednjeg komandanta UNPROFOR-a u BiH britanskog generala Ruperta Smitha i britanskog novinara Martina Bella, ratnog izvještača BBC-ja iz Sarajeva.

General Smith će se sedmi put pojaviti kao svjedok optužbe na nekom suđenju u Tribunalu, a ranije je svjedočio u predmetima bivšeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, generala Vojske Republike Srpske Dragomira Miloševića i Zdravka Tolimira, u predmetu "Popović i drugi”, na suđenju bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću, te Radovanu Karadžiću.

Smith je bio komandant UNPROFOR-a od januara 1995. do kraja rata u BiH i u tom svojstvu se često sastajao sa srpskim političkim i vojnim liderima.

Tužilaštvo je najavilo da će svjedok “na osnovu interakcije, kao i na osnovu drugih opažanja, dati iskaz o karakteru vojne hijerarhije vojske Srba i njenoj komandi i kontroli”.

Osim generala Smitha i Bella, tužilaštvo će izvesti i četiri zaštićena svjedoka.

U Tribunalu će danas biti nastavljeno i suđenje Goranu Hadžiću, nekadašnjem predsjedniku Vlade Srpske autonomne oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srem i predsjedniku Republike Srpske Krajine.

Hadžića optužnica tereti za zločine nad hrvatskim i drugim nesrpskim stanovništvom u istočnoj Hrvatskoj od juna 1991. do decembra 1993. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: