Sud BiH
0

Na suđenju Čauševiću i ostalima svjedoče dva policajaca

Sarajevo-x.com
Haris Čaušević - desno (Foto: Sud BiH)
Haris Čaušević - desno (Foto: Sud BiH)
U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje pripadniku vehabijskog pokreta Harisu Čauševiću i još petorici optuženih za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu 27. juna prošle godine.

Tužilaštvo je predložilo da na današnjem ročištu svjedoče pripadnici policije Mugdim Škandro i Marinko Kolak, koji su u vrijeme napada na Policijsku stanicu bili na svojim radnim mjestima.

   Tužilaštvo BiH tereti Harisa Čauševića, Adnana Haračića i Nasera Palislamovića da su počinili teroristički čin nanošenja velike štete BiH, pri čemu je s umišljajem ubijena jedna osoba, dok su Emin Osmanagić, Haris Špago i Nedžad Keško optuženi za krivično djelo pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela.

   Tokom aktiviranja improvizovane eksplozivne naprave, koju je Čaušević postavio na zid Policijske stanice u Bugojnu, poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, teže je povrijeđena policajka Edina Hindić, dok je nekoliko policajaca zadobilo lakše povrede.

   Tom prilikom nanesena je i velika materijalna šteta Policijskoj stanici, susjednim stambeno-poslovnim objektima, kao i na nekoliko automobila, koja iznosi više od 700.000 KM.

   U optužnici se navodi da je cilj optuženih bio zastrašivanje stanovništva i ozbiljna destabilizacija osnovnih političkih, ustavnih i društvenih struktura BiH. Početak današnjeg ročišta zakazan je za 13.00 sati.