{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počinje suđenje za terorizam u Bugojnu

S
22.3.2011. u 08:31
0
7
Počinje suđenje za terorizam u Bugojnu
0
Počinje suđenje za terorizam u Bugojnu
Haris Čaušević - desno (Foto: Sud BiH)
U Sudu BiH danas će početi glavni pretres na suđenju pripadniku vehabijskog pokreta Harisu Čauševiću i još petorici optuženih za teroristički napad na policijsku stanicu u Bugojnu 27. juna prošle godine.
Sud BiH potvrdio je 22. decembra optužnicu u predmetu "Haris Čaušević i drugi", koja optužene Harisa Čauševića, Adnana Haračića i Nasera Palislamovića tereti za terorizam, a optužene Emina Osmanagića, Harisa Špagu i Nedžada Kešku za pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela.

U optužnici se navodi da su optuženi Čaušević, Haračić i Palislamović zajedno počinili teroristički čin nanošenja velike štete objektu BiH, pri čemu je sa umišljajem ubijena jedna osoba.

Optuženi su počinjenjem ovakvog čina imali za cilj zastrašivanje stanovništva i ozbiljnu destabilizaciju osnovnih političkih, ustavnih i društvenih struktura BiH.

Osmanagić, Špago i Keško, kako se navodi u optužnici, pružili su pomoć učiniocu krivičnog djela, prikrivanjem i na drugi način, za koje je zakonom BiH propisana kazna dugotrajnog zatvora.

U terorističkom napadu na Policijsku stanicu u Bugojnu 27. juna prošle godine poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, a šestoro ljudi je povrijeđeno, od kojih teže policajka Edina Hindić.

Pripadnici vehabijskog pokreta Haris Čaušević, zvani Oks, i Naser Palislamović, podržavaju i promovišu tekfir ideologiju, pravac izrazito radikalnih i ekstremnih islamskih stavova koji se zalaže za društveno uređenje na normama šerijata, navedeno je, između ostalog u jednom izvještaju Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH.

Sud je saopštio da će suđenje pred Odjeljenjem za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH početi u 13.00 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: