BiH
8

Na stadionima u BiH transparent "Vojska RS" može, a "Armija RBiH" ne

Piše: J. H.
Kontroverzni sudija Ognjen Valjić večeras je u dva navrata prekidao utakmicu između FK Sarajevo i Leotara koja se igrala na stadionu Asim Ferhatović Hase u Sarajevu. Razlog je bio transparent na kojem je pisalo "Armija R. BiH".
Stadion Koševo 14. 4. 2013. godine, utakmica FK Sarajevo - Leotar (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Stadion Koševo 14. 4. 2013. godine, utakmica FK Sarajevo - Leotar (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Otkad je imenovan za sudiju u Premijer ligi BiH, na suđenje sudije Valjića do sada su se mnogi žalili. Mnoge njegove sporne odluke nikada nisu kažnjene niti ih je morao objašnjavati.

Večeras, ovaj sudija iz Banje Luke odlučio je poslati igrače oba tima u svlačionicu zbog transparenta kojim su Horde zla obilježile 21. godišnjicu postojanja legalne i legitimne vojske Republike Bosne i Hercegovine.

Da postoje dvostruki aršini u suđenju, zavisno od mjesta gdje se odigrava utakmica, potvrđuje i fotografija našeg fotoreportera iz Banje Luke koja je napravljena 23. 11. 2011. godine. Tog dana, Sarajevo je gostovalo u Banjoj Luci u okviru četvrtfinala Kupa BiH u kojem su se susreli sa Borcem.

Na stadionu u Banjoj Luci 23. 11. 2011. gostovalo je Sarajevo u okviru Kupa BiH (Foto: G. Kec/Klix.ba)
Na stadionu u Banjoj Luci 23. 11. 2011. gostovalo je Sarajevo u okviru Kupa BiH (Foto: G. Kec/Klix.ba)

Na tribinama, kao što možete vidjeti, bio je transparent na kojem piše "Vojska Republike Srpske". Sudija koji je sudio u toj utakmici nije ni pomislio da prekine utakmicu, isprazni tribinu i ukloni sporni transparent.

U FK Leotar otišli su i korak dalje. Nakon što ih je NS BiH novčano kaznio, na svojoj web stranici postavili su video "Vi kažnjavajte, ali Kosovo je Srbija".

Prema važećem Pravilniku o sigurnosti na međunarodnim utakmicama i utakmicama saveznog stepena takmičenja Nogometnog saveza BiH iz 2008. godine, zabranjena su bilo kakva provokativna djelovanja koja poduzimaju gledaoci unutar ili u neposrednoj blizini stadiona (verbalne nacionalističke provokacije gledalaca upućene igračima ili protivničkim navijačima, provokativne i nacionalističke zastave, transparenti i sl.).

Da li su delegat i sudija iz večerašnje utakmice i one koja se odigrala 23. novembra 2011. godine bili vođeni istim pravilnikom, prosudite sami.