Nogomet
186

NSBiH: Sudija više neće moći samoincijativno prekidati meč

Piše: Edin Isanović
Čelnici Nogometnog saveza BiH u petak su svim klubovima i službenim licima poslali pismo kojima ih obavještavaju da glavne sudije ne mogu više samoinicijativno prekinuti utakmicu, kao što je to bio slučaj na meču 22. kola BHT Premijer lige BiH između Sarajeva i Leotara.

Tada su glavni sudija Ognjen Valjić i delegat Mile Mandić to učinili zbog transparenta na sjevernoj tribini stadiona Koševo na kojem je pisalo "Armija R BiH".

U pismu koje je potpisao predsjednik Saveza Elvedin Begić naglašeno je kako se u budućnosti meč može prekinuti u slučaju da zajedničku odluku donesu sudije, delegat, osobe koje je NSBiH zadužio za sigurnost, te policija.

Ovim potezom onemogućeno je sudijama poput Ognjena Valjića da svojevoljno donose odluke o prekidu utakmice. Arbitar iz Banje Luke to je učinio na najvećem bh. stadionu i zajedno sa delegatom naišao je na val kritika.

Osim toga, Valjić je imao i nekoliko spornih odluka u pomenutom meču. Iz FK Sarajevo imali su dosta zamjerki na njegovo dijeljenje pravde i najavili su žalbu nadležnima u NSBiH.

Inače, ovaj sudija je i ranije bio kritikovan za svoj rad. Na njega su svojevremeno "galamili" iz Budućnosti kada ih je, prema njihovim tvrdnjama, oštetio u okršaju sa Zrinjskim u Banovićima. Naime, Valjić je tada dosudio sporni jedanaesterac za goste u 32. minuti i izazvao bučne proteste, a stadion je napustio uz policijsku pratnju.

Također, Valjić je bio je linijski sudija u meču Evropske lige između Intera i Neftčija kada nije priznat čist pogodak milanskog tima. Podsjetimo, ta utakmica je završena rezultatom 2:2.