Nogomet
224

Kosorić: Političke poruke na stadionima nisu i neće biti tolerisane

Piše: N. J.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Disciplinske komisije NSBiH Goran Kosorić rekao je za naš portal da političke poruke na stadionima nisu i neće biti tolerisane.

Mnogima koji prate nogometnu Premijer ligu BiH nije jasno zašto je sinoć, zbog transparenta "Armija R. BiH" koji je istaknut u čast obilježavanja 21. godišnjice Armije RBiH prekinuta utakmica 22. kola Sarajevo - Leotar.

Također, oni koji prate bh. nogomet s pravom se pitaju zbog čega nisu prekidane utakmice u Banjoj Luci, Trebinju, Istočnom Sarajevu, Mostaru, Širokom Brijegu..., gdje su isticani transparenti poput "Nož, žica Srebrenica", "Herceg Bosno suzo moja zemljo bez spokoja", "Kosovo je Srbija", "Vojska RS", ili transparent na kojem je bila istaknuta svastika.

Predsjednik Disciplinske komisije NSBiH Goran Kosorić u razgovoru za Klix.ba, međutim, ističe da je službeno osoblje Saveza sinoć na Koševu ispravno postupilo, jer je pravilo Saveza da se na stadionima ne tolerišu političke poruke. On također "spušta loptu" u vrlo delikatnoj situaciji.

"Da se razumijemo, ovdje je riječ o vrlo osjetljivom pitanju. Međutim, svjedoci smo da je Savez u posljednje vrijeme napravio veliki iskorak, a da je lokomotiva svega toga reprezentacija, koja ostvaruje izvrsne rezultate. Zato i mi kao osoblje Saveza moramo učiniti sve da uvedemo reda i na stadionima i u samim takmičenjima, kako bismo sa svoje strane i na taj način pratili sjajne rezultate naše reprezentacije. Svi ovi transparenti iz prošlosti o kojima se sada govori su uklanjani sa stadiona, a klubovi su kažnjavani zbog njihovog isticanja. Tako je bilo i u posljednjoj takvoj situaciji prije Koševa, kada je u Trebinju brzo uklonjen transparent 'Kosovo je Srbija', a Leotar novčano kažnjen", rekao je Kosorić za naš portal.

On dodaje da je sinoć na Koševu transparent mogao biti uklonjen za minut, ali je uklonjen za 30 minuta, zbog čega je utakmica toliko i kasnila. "Pravila su sasvim jasna, a to je da političke poruke nisu i neće biti tolerisane na stadionima i ona su ista za sve. Isto tako, ako navijači skandiraju političke parole ili nedopustive provokacije, naši delegati moraju tražiti da se ti navijači odstrane sa stadiona. Na službenom osoblju Saveza je, dakle, da osiguraju da se pravila poštuju, a ako to ne bude slučaj, tada će oni snositi sankcije. Zašto navijači ne istaknu transparent 'Safet Sušić je najbolji', ili 'Naša reprezentacija je najbolja u regiji'? Vi znate da je igrač kažnjen u Španiji zbog toga što je pokazao majicu sa porukom za svoje dijete. Pravila svugdje postoje i ne bi bila pravila kada se ne bi poštovala", navodi Kosorić.

On je dodao kako će sutra biti održana sjednica Disciplinske komisije NSBiH na kojoj će biti odlučeno o eventualnoj novčanoj kazni za FK Sarajevo.