Nogomet
1

UO FK Sarajevo: Slaviti dan jednog puka nije i ne može biti uvredljivo bilo kome

Piše: D. B.
Sporni transparent na večerašnjoj utakmici na Koševu (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sporni transparent na večerašnjoj utakmici na Koševu (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Povodom dešavanja na utakmici 23. kola BHT Premijer Lige BiH koja je nedjelju odigrana na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase" - Koševo između FK Sarajevo i FK Leotar, Upravni odbor FK Sarajevo je izdao saopćenje za javnost.

Rukovodstvo Bordo ekipe je nakon podignutog transparenta na tribini "Sjever - Vedran Puljić", na kojem je pisalo "Armija R.BiH", postupilo u interesu Kluba, a prema nalogu službenih lica na utakmici, navodi se u saopćenju.

"Smatramo da je postupak službenih lica bespotrebno digao tenzije na utakmici koja nije nosila nikakav bezbjedonosni rizik i politizirao transparent u kojem je obilježen Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine koja se, kako je navedeno u dopisu Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine "...svojevremeno transformisala u Vojsku Federacije, a Vojska Federacije i Vojska Republike Srpske su 2006. godine transformisane u Oružane snage BiH, te da obilježavanje dana osnivanja svakog od tih pukova zakonska dužnost i kada se slavi dan jednog puka to nije i ne može biti uvredljivo bilo kome" piše u saopćenju.

"Nažalost, potezi službenih lica na utakmici nisu utemeljeni na važećim propisima i pravilnicima NS/FS BiH, te smatramo da su svojim aktivnostima i odlukama službena lica, prije svega, direktno uticala na sportski rezultat i konačni ishod utakmice, te su svojim činom doprinijela dizanju tenzije koja isključivo zbog razumjevanja i dobrih odnosa Kluba i navijača, nisu eskalirala u radikalni incident sa težim posljedicama", tvrde iz FK Sarajevo..

"Obzirom da izražavamo veliku sumnju da navedene aktivnosti nisu plod slučajnosti, Upravni odbor će na svojoj redovnoj sjednici dana 16.04.2013. detaljno analizirati sve postupke i aspekte ponašanja sudija i službenih lica, te ispitati sve mogućnosti pokretanja postupaka pred nadležnim organima i institucijama NS/FS BiH i organima države BiH, uključujući i pokretanje krivičnih prijava", najavljuje se u saopćenju.