Gdje je rješenje
213

Na šta se vi grijete? Brojne Sarajlije smatraju da su uslovi za subvenciju rigorozni

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Brojni građana Sarajeva nezadovoljni su uslovima subvencioniranja kupovine kotlova na pelet i toplotnih pumpi. Resorni ministar je u izjavi za Klix.ba obrazložio zašto su postavljeni takvi uslovi.

Pilot projektom, koji je kantonalna vlast pokrenula prošle godine uz podršku UNDP-a, osigurano je 550.000 KM za kupovinu kotlova i pumpi, a kako bi se doprinijelo rješavanju jednog od gorućih problema, a to je zagađen zrak.

U aprilu ove godine je odlučeno da će za 77 domaćinstava biti subvencionirana kupovina. Sa 70 posto od ukupnih troškova je sufinansirana kupovina kotlova za peći ili maksimalnim iznosom od 5.000 KM po domaćinstvu. Sa 40 posto od ukupnih troškova je sufinansirana kupovina toplotnih pumpi ili maksimalnim iznosom do 7.000 KM po domaćinstvu.

Interesovanje građana za dobijanje subvencije je bilo veliko, a njih više od 800 je ispunilo uslove. Ali, veliki je broj i onih koji su nezadovoljni uslovima za dobijanje subvencije. Razlog za to jeste što među njima ima onih koji su vlasnici bespravno napravljenih građevina kojih ima mnogo. Upravo se u njima dobrano koriste čvrsta goriva za zagrijavanje prostora pa su time značajan izvor zagađenja zraka. Zbog toga pojedini smatraju da se na ovaj način neznatno rješava spomenuti problem.

Zbog čega su aplikacije odbijane

Iz UNDP-a su po objavljivanju dobitnika subvencija istakli najčešće razloge zbog koji su aplikacija bile nepotpune:

  • Građevina se ne nalazi u ZK izvatku, a nije dostavljena ni upotrebna dozvola - trebalo je dostaviti jedno od ovo dvoje. Dostavljani su ZK izvaci bez upisane građevine, urbanistička saglasnost, dozvola za građenje, zahtjev za legalizaciju, izvod iz katastra, a što je značilo da je aplikacija nepotpuna;

  • Nedostajale su fotografije građevine;

  • Nedostajala je saglasnost suvlasnika upisanih u ZK izvadak;

  • Nedostajala je ili nije bila potpisana i ovjerena izjava da na građevini nisu izvedeni nelegalni radovi - dogradnja, nadziđivanje;

  • Na adresi nije bila nijedna CIPS prijava;

  • U prijavnom formularu nije bilo označeno šta aplikant želi - kotao na pelet ili toplotnu pumpu. Aplikacije na kojima je naznačeno da se želi oboje su okvalifikovane kao nepotpune.

Da li će prilikom sljedećeg subvencioniranja biti obuhvaćene bespravne građevine

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović (NiP) je u izjavi za Klix.ba komentarisao nezadovoljstvo dijela građana uslovima subvencioniranja.

Napomenuo je da je ministarstvo u dogovoru s UNDP-jem odredilo uslove te je ocijenio da je vrlo teško očekivati da neko novac daje za građevine koje su bespravno napravljene. Ipak, najavio je da će se prilikom raspisivanja sljedećeg poziva pokušati iznaći mogućnost da se eventualno obuhvate i ovakve građevine.

Vlada Kantona Sarajevo je jučer s Ambasadom Švedske potpisala sporazum prema kojem će biti izdvojeno još 2,9 miliona KM za ovu vrstu subvencioniranja. Ministar Hadžiahmetović je naglasio da će taj novac biti namijenjen za one koji su ranije aplicirali, koji su ispunili uslove, ali nisu dobili subvenciju zbog ograničenih sredstava - neće se raspisivati novi poziv. Ukazao je da će se subvencije davati po ranije utvrđenim kriterijima.

"U januaru ili februaru sljedeće godine, kada budemo raspisivali novi poziv, onda možemo uzeti u obzir ovo o čemu vi govorite", ponovio je.

Ukazao je na to da su uslovi osmišljavani kako bi se izbjegla pravna nesigurnost.

"Kako ćete ulagati novac u nešto što pravno ne postoji", rekao je Hadžiahmetović.

Vlada Kantona Sarajevo i Švedska su u jednakom omjeru participirali za subvencioniranje od 2,9 miliona KM. Iz kantonalne vlade su jučer prilikom potpisivanja sporazuma saopćili da skoro 30.000 domaćinstava koristi čvrsta goriva za grijanje te da se najveći broj individualnih ložišta nalazi u općinama Novi Grad, Ilidža i Ilijaš.

Projekat "Zeleni ekonomski razvoj" Kantona Sarajevo finansira upravo Švedska.