Poslanik Abdulah Garača
0

"Na sceni je predizborno licemjerje u Parlamentu"

FENA
Abdulah Garača, poslanik Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, rekao je na današnjoj vanrednoj sjednici tog doma u Sarajevu da većina poslanika koji su deklarativno danas istupili protiv predloženog zakona o platama u organima vlasti zapravo podržava privilegije predviđene u tom tekstu za nosioce izvršne i zakonodavne vlasti.

"Utrkuju se u kažnjavanju svojih stranačkih članova koji su protekle sedmice glasali za amandman o povoljnom penzionisanju. Toliko demagogije i dodvoravanja nisam vido u životu", rekao je između ostalog ovaj poslanik i dodao da mu je poznat samo jedan slučaj da su se deklarativni protivnici odrekli dijela svojih prinadležnosti u korist građana.

Garača tvrdi da su se protivnici sasvim drukčije ponašali uoči sjednice, u restoranu u zgradi Parlamenta, jer je tamo, prema njegovom utisku, 80 posto njih bilo za amandman o penzionisanju, koji je postao veoma sporan u javnosti otkako ga je protekle sedmice većinom glasova odobrio Dom naroda na prijedlog delegata Mike Lešića.

Danas je amandman u istovjetnom tekstu predložio poslanik Hrvatske demokratske zajednice Marinko Božić, a Garača tvrdi da iza tog prijedloga stoji veliki broj poslanka koji, međutim, nisu imali hrabrosti kao Božić da ga i zvanično predlože Parlamentu.

Slično je govorila Garačina stranačka kolegica, poslanica Amila Alikadić-Husović, koja također smatra da je deklarativno zalaganje protiv sadašnje varijante zakona o dužnosničkim plaćama licemjerje od kojeg se njoj "izvrće želudac", kako se izrazila.

Aida Čikić, bivša stranačka kolegica Abdulaha Garače i Amile Alikadić-Husović, koja je sada u Parlamentu članica poslaničkog Nezavisnog kluba za BiH, također je osudila licemjerje stranaka, kako se izrazila, koje u predizborno vrijeme najavljuju sankcije kadrovima zbog spornog amandmana.

Čikić je optužila pojedine medije za neobjektivno izvještavanje o primanjima parlamentaraca, a neke "predstavnice medija", kako je rekla, podsjetila je na kodeks u Federalnom parlamentu koji podrazumijeva i primjereno odijevanje.

Prijedlog zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti, koji na današnjoj vanrednoj sjednici u Sarajevu razmatra Predstavnički dom Federalnog parlamenta, upućen je u parlamentarnu proceduru iz Federalne vlade s obrazloženjem da njime kao jedinstvenim tekstom treba transparentno urediti materiju o kojoj je riječ, trenutno regulisanu nekolicinom različitih uredbi.

Zakonom je definirano da osnovicu za obračun plaća treba da dogovori Vlada u dogovoru sa sindikatom, te je predložen širok spektar koeficijenata za obračun plata. Najviši koeficijent je deset, predviđen za predsjednika Federacije.

Zakon tretira i plaće državnih službenika i namještenika te policajaca, a za ove kategorije su predloženi dosta manji koeficijenti.

Protivnici u Parlamentu tvrde da je tekstom predviđen čitav niz pogodnosti, osim plaća, za funkcionere, i kao dio privilegija navode naknade za odvojeni život, paušale i ostale prinadležnosti.

Protekle sedmice, kad je zakon odobren u Domu naroda većinom glasova, u javnosti je najviše negodovanja izazvao naknadno uloženi i odobreni amandman delegata Mike Lešića prema kojem bi poslanici nakon isteka mandata dobili povoljne penzije ako imaju 50 godina života i 20 godina staža a članovi njihovih porodica pravo na nasljeđivanje tih penzija.

Amandman u istovjetnom tekstu danas je predložio poslanik Marinko Božić, pa ga u međuvremenu povukao iz procedure.

Danas se većina poslaničkih klubova izjasnila da neće podržati zakon u sadašnjoj tekstualnoj varijanti. Stranke su najavile sankcionisanje svojih kadrova koji su protekle sedmice u Domu naroda glasali za sporni amandman.

Na današnjoj sjednici je uložen veliki broj amandmana kojim se, prema izjavama, tekst želi učiniti prihvatljivim.

O amandmanima prvo treba da se izjasni Vlada kao predlagač zakona. Bilo koji amandman koji ona u toj svojoj ulozi podrži postaje automatski sastavni dio teksta.

O svim amandmanima koje ne podrži Vlada izjašnjavat će se poslanici.

Sjednica je u toku.