Sjednica KO SDA
0

Na sastanku u Travniku predstavnici SDA iz BiH i zemalja regije

FENA
Sjednica Koordinacije organizacija Stranke demokratske akcije (SDA) s područja bivše Jugoslavije bit će održana danas poslijepodne u Travniku, a trebalo bi da prisustvuju predstavnici tih stranaka iz Makedonije, Sandžaka, BiH, Hrvatske, Slovenije, te Crne Gore gdje ta stranka nosi naziv Bošnjačka stranka.

Portparol SDA BiH Salmir Kaplan kazao je FENI da je ta koordinacija osnovana u povodu obilježavanja 20 godina od formiranja Stranke demokratske akcije, a podrazumijeva saradnju svih stranaka koje pod tim nazivom danas vode neovisne politike, ali imaju mnogo zajedničkih tačaka.

"Ta stranka je u svim državama bivše Jugoslavije parlamentarna, osim u Sloveniji. Koordinacija organizacija Stranke demokratske akcije na današnjem će sastanku raspravljati o aktuelnim pitanjima koja delegiraju predsjednici stranaka SDA iz ovih država“, kazao je Kaplan.

On je kao najaktuelnije izdvojio pitanje nedavne posjete delegacije SDA BiH Sandžaku i tamošnjoj SDA.

"To je bila prva posjeta tog nivoa nakon 29. jula 1990. godine kad je formirana SDA, a bit će upriličene slične posjete i Makedoniji, Crnoj Gori, te Hrvatskoj“, kazao je Kaplan i dodao da će jedna od tema današnjeg razgovora biti i predstojeći izbori u BiH.

Stranka demokratske akcije funkcionirala je 1990. godine na području Jugoslavije kao jedna stranka. Cijepanjem Jugoslavije, na više država, sve te stranke postale su zasebne s jednim imenom (osim u Crnoj Gori gdje ta stranka djeluje pod nazivom Bošnjačka stranka) u različitim nezavisnim državama.