Odjeća i obuća iz azijskih zemalja
8

Na Porebricama oduzeta krijumčarena roba vrijednosti 300.000 KM

FENA
Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, Grupe za suzbijanje krijumčarenja iz sva četiri regionalna centra UIO, u petak i subotu su proveli združenu operativnu akciju suzbijanja krijumčarenja na prostoru “Nova pijaca” Porebrice, Gradačac.

"U akciji su izvršene kontrole kod 16 pravnih i fizičkih osoba, koja posluju u okviru 'Nove pijace' u Gradačcu", potvrdio je u nedjelju na pres-konferenciji u Banjoj Luci Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO.

Kod 10 pravnih i fizičkih osoba je oduzeta razna tekstilna roba i obuća čija se ukupna tržišna vrijednost procjenjuje na 300.000 KM, dok je kod šest osoba utvrđeno da u trenutku kontrole nisu iskazali promet u iznosu od 120.000 KM, na koji se trebao obračunati i platiti PDV.

"Za privremeno oduzetu robu nije postojala dokumentacija o porijeklu kao ni dokazi da je ta roba prošla zakonom predviđenu uvoznu proceduru carinjenja te da su plaćene uvozne dažbine: carina i PDV. Protiv pravnih i fizičkih, kao i odgovornih osoba, bit će pokrenuti prekršajni postupci pred nadležnim sudom", upozorio je Kovačević.

On kaže da je ovo još jedan razlog što je UIO u toku ove sedmice donijela novu Naredbu o nadležnosti carinskih ispostava za carinjenje određenih vrsta roba iz azijskih i afričkih zemalja.

"Naredba je donesena zbog značajne količine krijumčarene robe na tržištu BiH i na osnovu analize koju je uradila UIO, a koja je pokazala ekstremno niske carinske vrijednosti uvozne robe na koje se plaćaju uvozne dažbine", naglasio je Kovačević.

Analiza koju je uradila UIO je pokazala da se npr. jedan par cipela porijeklom iz Kine prijavio za uvozno carinjenje po cijeni od 0,40 KM, te su na tako prijavljenu i prihvaćenu carinsku vrijednost obračunate i plaćene uvozne dažbine: carina i PDV.

Zbog toga su novom Naredbom o nadležnosti carinskih ispostava za carinjenje odrđenih vrsta roba iz azijskih i afričkih zemalja, određene carinske ispostave u Gradišci, Tuzli, Grudama i Sarajevu kao isključivo nadležne za carinjenje robe poput tekstila, obuće, kože, kozmetike, autodijelova, bicikala i sl. porijeklom iz Azije i Afrike.

"Pomenute carinske ispostave imaju sve neophodne uslove za detaljan pregled pošiljki i utvrđivanje stvarne carinske vrijednosti uvozne robe, što će u konačnici dovesti do povećanja naplate uvoznih dažbina i rasta prihoda na Jedinstvenom računu. UIO će također izvršiti naknadnu carinsku kontrolu u svim onim postupcima uvoznog carinjenja gdje se roba carinila po ekstremno niskim vrijednostima, utvrditi i eventualnu odgovornost u lancu uvoznik – špediter – cainska služba, te izvršiti naknadni obračun i naplatu uvoznih dažbina", najavio je Kovačević.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH još jednom poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a.