BiH
0

Na području Skelana blokirano oko stotinu ljudi

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U odsječenim selima na području Skelana u snijegu je blokirano oko 100 ljudi i ulažu se nadljudski napori da se do njih pročiste putevi, rekao je Srni Milomir Trifunović, povjerenik Civilne zaštite za ovo područje.

Neprohodni su putevi prema selima Klekovići, Blaževići, Gornji Kostolomci, Gručići, Lazići, Lačići, Visočnik, Kušići, Krtače i Toplica.

"Sva ova sela odsječena su više od 20 dana. Mi nastojima da se u toku današnjeg i sutrašnjeg dana stigne do tih mjesta. Mi smo u stalnom telefonskom kontaktu sa tim ljudima, koji se žale na nestašicu hrane, lijekova. U tri domaćinstva u Blaževićima žale se da nemaju vode jer je usljed niskih temperatura smrzla", kaže Trifunović.

On je istakao da mještani dijele preostalu hranu između sebe.

Prema njegovim riječima, noćas su spasioci do sela Pribojevići, koje je 20 dana bilo u blokadi, a šest porodica je ostalo bez zaliha hrane.

"Zadnje brašno podijelili su prije dvije noći", dodao je Trifunović.

Visina snijega je od pola metra do metar i po, a nanosi su i do dva metra. Čišćenje puteva je otežano i što su neke dionice veoma uske pa ne može da prođe mašina firme "Inžinjernig" iz Breze koja je angažovana na čišćenju.
On je napomenuo da je Vlada RS dostavila 10 paketa humanitarne pomoći za ugrožene porodice na ovom području.