Stanje alarmantno
0

VIDEO / Sela Luka i Krušev Do bit će duže vrijeme blokirana

FENA
Foto: Prijateljisrebrenice.org
Foto: Prijateljisrebrenice.org
Zbog problema koji su izazvani trodnevnim snježnim padavinama načelnik Općine Srebrenica proglasio je jučer stanje elementarne nepogode.

U toku je vanredna sjednica Štaba Civilne zaštite na kojoj će se precizirati aktivnosti na pomoći stanovništvu i čišćenju visokih snježnih nanosa.

"Cjelokupno područje od 527 kvadratnih kilometara, što je veliko, blokirano je zbog snježnih padavina. Da ne bi došlo do posljedica - ne idu djeca u školu, ne idu ljudi na posao, i tako dalje, da znamo da je stanje alarmantno i želimo učiniti sve da promijenimo to stanje", izjavio je Ćamil Duraković, komandant Štaba Civilne zaštite Općine Srebrenica.

I pored danonoćnog dežurstva i pojačanog broja vozila za čišćenje saobraćajnica, mnoga naselja su još odsječena od općinskog centra. Najkritičnije je ponovo u najudaljenijim selima Luci i Krušev Dolu, gdje su, na pojedinim mjestima snježni nanosi viši od dva metra. Po riječima Ševke Karića, načelnika za urbanizam, većina putnih pravaca je očišćena, a najsporije se napreduje prema Luci.

"Veliki je snijeg na ovoj dionici. Jutros su mašine, angažirane iz Maglaja, krenule ka Luci i uspjeli smo očistiti tek 2,5 kilometara od Podravanja. Bit će teško jer nam je ostalo još nekih 20-ak kilometara da bismo došli do Luke i Krušev Dola", rekao je Karić.

U protekla tri dana, u Srebrenici i većini sela dolazilo je do prekida u napajanju električnom energijom, ali je stanje od jučer stabilizirano.