Na području Doboja uhapšena jedna osoba zbog ratnog zločina

Klix.ba
28.12.2015. u 11:08
424
6
Na području Doboja uhapšena jedna osoba zbog ratnog zločina
424
Na području Doboja uhapšena jedna osoba zbog ratnog zločina Foto: Arhiv/Klix.ba
Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski pripadnici SIPA-e, rano jutros, na području Doboja, lišili su slobode osumnjičenog Slobodana Karagića, zvanog “Karaga“, rođenog 21.10.1952. godine u Doboju, državljanina BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.
Osumnjičeni Karagić je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je kao vođa jedinice "Crvene beretke“, koja je djelovala u okviru CSB Doboj, tokom 1992. godine, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Osumnjičeni se tereti da je kao vođa jedinice "Crvene beretke“, početkom maja 1992. godine, sudjelovao u napadu i okupaciji grada Doboja, kada su pripadnici navedene jedinice, vršili hapšenja civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji su po naređenju osumnjičenog zatvarani u logor koji se nalazio u vojnim hangarima u blizini poduzeća "Bosanka“, u naselju Usora u Doboju.

Osumnjičen je i za ubistvo najmanje 12 žrtava bošnjačke nacionalnosti koje su u mjesecu maju 1992. godine izvedene iz zatvora "Spreča“ u Doboju i odvedene u nepoznatom pravcu, otkada im se gubi svaki trag, a nakon čega su strijeljani na jednom lokalitetu, a čijem strijeljanju je kao komandant jedinice "Crvene beretke“, prisustvovao osumnjičeni.

Osumnjičeni Karagić Slobodan se također tereti da je lično, sam kao i sa drugim osobama, počinio silovanje dvije maloljetne žrtve bošnjačke nacionalnosti u ljeto 1992. godine.

Također, osumnjičeni je pod istragom zbog rušenja džamije u naselju Miljkovac u Doboju, koja je u mjesecu maju 1992. godine, uništena podmetanjem eksplozivne naprave.

Osumnjičeni se tereti i da je tokom mjeseca juna 1992. godine, na području Teslića, zajedno sa drugim pripadnicima jedinice "Crvene beretke“, vršio nezakonita hapšenja i zatvaranja civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Teslića, nakon čega je počinjeno njihovo fizičko i psihičko zlostavljanje, a dio civila je tom prilikom ubijen ili se vode kao nestali.

Osumnjičeni Karagić Slobodan je pod istragom i osumnjičen za krivično djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti sproveden postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima.


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: