Podignuta optužnica protiv bivšeg komandanta "Crvenih beretki“ Slobodana Karagića

Klix.ba
30.12.2015. u 12:56
0
5
Podignuta optužnica protiv bivšeg komandanta "Crvenih beretki“ Slobodana Karagića
0
Podignuta optužnica protiv bivšeg komandanta "Crvenih beretki“ Slobodana Karagića Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Slobodana Karagića zvanog “Karaga“, rođenog 21.10.1952. godine u Doboju, državljanina BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.
Optuženi Karagić tereti se da je kao vođa jedinice "Crvene beretke“, koja je djelovala u okviru CSB Doboj, tokom 1992. godine, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On se tereti da je kao vođa jedinice "Crvene beretke“, početkom maja 1992. godine, sudjelovao u napadu na civile bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Doboja, kada su pripadnici navedene jedinice, vršili hapšenja civila, koji su po naređenju osumnjičenog zatvarani u logor koji se nalazio u vojnim hangarima u blizini preduzeća "Bosanka“, u naselju Usora u Doboju.

Optuženi se tereti i za ubistvo najmanje 12 žrtava bošnjačke nacionalnosti koje su u mjesecu maju 1992. godine izvedene iz zatvora "Spreča“ u Doboju i odvedene u nepoznatom pravcu, otkada im se gubi svaki trag, a nakon čega su strijeljani na jednom lokalitetu, a čijem strijeljanju je kao komandant jedinice "Crvene beretke“, prisustvovao osumnjičeni.

Optuženi Karagić Slobodan se također tereti da je lično, sam kao i sa drugim osobama, počinio silovanje dvije malodobne žrtve bošnjačke nacionalnosti u ljeto 1992. godine.

Također, osumnjičeni se tereti i za rušenje džamije u naselju Miljkovac u Doboju, koja je u mjesecu maju 1992. godine uništena podmetanjem eksplozivne naprave.

Karagić Slobodan optužen je i da je tokom mjeseca juna 1992. godine, na području Teslića, zajedno sa drugim pripadnicima jedinice "Crvene beretke“, vršio nezakonita hapšenja i zatvaranja civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Teslića, nakon čega je počinjeno njihovo tjelesno i psihičko zlostavljanje, a dio civila je tada ubijen ili se vode kao nestali.

Optuženi Karagić tereti se za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH.

Optužnica će biti upućena Sudu BiH.


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: