{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica protiv bivšeg komandanta "Crvenih beretki“ Slobodana Karagića

30.12.2015. u 12:56
0
5
Podignuta optužnica protiv bivšeg komandanta "Crvenih beretki“ Slobodana Karagića
0
Podignuta optužnica protiv bivšeg komandanta "Crvenih beretki“ Slobodana Karagića
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Slobodana Karagića zvanog “Karaga“, rođenog 21.10.1952. godine u Doboju, državljanina BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.
Optuženi Karagić tereti se da je kao vođa jedinice "Crvene beretke“, koja je djelovala u okviru CSB Doboj, tokom 1992. godine, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On se tereti da je kao vođa jedinice "Crvene beretke“, početkom maja 1992. godine, sudjelovao u napadu na civile bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Doboja, kada su pripadnici navedene jedinice, vršili hapšenja civila, koji su po naređenju osumnjičenog zatvarani u logor koji se nalazio u vojnim hangarima u blizini preduzeća "Bosanka“, u naselju Usora u Doboju.

Optuženi se tereti i za ubistvo najmanje 12 žrtava bošnjačke nacionalnosti koje su u mjesecu maju 1992. godine izvedene iz zatvora "Spreča“ u Doboju i odvedene u nepoznatom pravcu, otkada im se gubi svaki trag, a nakon čega su strijeljani na jednom lokalitetu, a čijem strijeljanju je kao komandant jedinice "Crvene beretke“, prisustvovao osumnjičeni.

Optuženi Karagić Slobodan se također tereti da je lično, sam kao i sa drugim osobama, počinio silovanje dvije malodobne žrtve bošnjačke nacionalnosti u ljeto 1992. godine.

Također, osumnjičeni se tereti i za rušenje džamije u naselju Miljkovac u Doboju, koja je u mjesecu maju 1992. godine uništena podmetanjem eksplozivne naprave.

Karagić Slobodan optužen je i da je tokom mjeseca juna 1992. godine, na području Teslića, zajedno sa drugim pripadnicima jedinice "Crvene beretke“, vršio nezakonita hapšenja i zatvaranja civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Teslića, nakon čega je počinjeno njihovo tjelesno i psihičko zlostavljanje, a dio civila je tada ubijen ili se vode kao nestali.

Optuženi Karagić tereti se za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH.

Optužnica će biti upućena Sudu BiH.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: