Tradicionalni skup
1k

Na ostacima kraljevskog grada Bobovca obavljena "Molitva za Domovinu"

FENA
Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-bojnik Ivica Jerkić i vojni biskup mons. dr. Tomo Vukšić, predvodili su danas katolike pripadnike Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH na njihovom petnaestom vojno-redarstvenom molitvenom pohodu "Molitva za Domovinu" na Bobovcu.

Pored katolika pripadnika MO i OS BiH te policijskih i sigurnosnih službi na svim entitetskim i državnim razinama, u molitvenom pohodu su, između ostalih, sudjelovali i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan del Vechio, delegacija Oružanih snaga Republike Hrvatske koje je predvodio načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, kao i vojni izaslanici u BiH iz SAD, Republike Hrvatske i Republike Slovenije.

Molitveni pohod "Molitva za domovinu" započeo je molitvenom procesijom hodočasnika od rijeke Bukovice do Bobovca, gdje je misno slavlje predvodio nadbiskup metroplit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s vojnim biskupom mons. Tomom Vukšićem.

Mons. Tomo Vukšić je u svojoj prigodnoj propovijedi, između ostalog, istaknuo: "Došli smo ovdje da se sjećamo i da se molimo. Stjepan i Katarina nose dovoljno simbolike. Sjećanje je naša obveza prema prošlosti. Ovdje smo u molitvi, da molimo za sve segmente našeg društva...“

"Vrhbosanska nadbiskupija organizator je ovog tradicionalnog hodočašća, koje se organizira već sedamnaesti put, a na inicijativu kardinala Vinka Puljića u znak sjećanja na dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosače, 25. oktobra 1478. godine, a s ciljem ujedinjenja u molitvi za osobne potrebe, za vlastiti narod i domovinu Bosnu i Hercegovinu, kao i za sve ljude i narode koji u njoj žive", saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.