BiH
5

Na novoj web stranici NSRS poslanička pitanja skrivena od javnosti

Piše: G. D.
Narodna skupština RS je nedavno dobila novu web-stranicu, ali je na njoj put do poslaničkih pitanja gotovo onemogućen.

Iako stranica vizuelno izgleda ljepše i preglednija je, jedan važan segment rada skupštine je dobio novu formu.

Na staroj verziji web stranice poslanička pitanja su bila u sastavu menija na glavnoj strani i moglo im se, kao i odgovorima, pristupiti bez problema. Međutim, na novom siteu do poslaničkih pitanja, koja su često bila povod za mnoge novinarske priče, izuzetno je teško doći. Tako, naprimjer, uporni novinar u polje za pretragu mora unijeti naslov pitanja i okvirne datume kada su ona postavljena.

Predsjednik Kluba BH novinari Siniša Vukelić kaže da je nedopustivo da se na ovakav način od javnosti sakrivaju poslanička pitanja koja često kriju važne i vrijedne informacije.

"Novinari su nebrojeno puta pravili odlične priče na osnovu poslaničkih pitanja. Sada je to gotovo nemoguće, jer nikome nije jasno kako se u polje za pretragu može ukucati naslov poslaničkog pitanja. Poslaničko pitanje nema naslov, a treba ga kucati. Također, novinari sada moraju znati kada je koji poslanik postavio pitanje da bi mogli doći do njega. S obzirom na to da su i pojedine međunarodne organizacije očigledno učestvovale u izradi novog sitea NSRS, nadam se da će bar one prepoznati važnost toga da javnost lakše dolazi do poslaničkih pitanja i odgovora na njih", rekao je Vukelić.