BiH
10

Gdje će prvo udariti član dva spornog Zakona o javnom redu i miru?

Piše: Goran Dakić
Narodna skupština RS (Foto: Klix.ba)
Narodna skupština RS (Foto: Klix.ba)
Narodna skupština RS usvojila je Zakon o javnom redu i miru i ma koliko ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač pokušavao da uvjeri javnost da policija neće koristiti odredbe Zakona da kontroliše društvene mreže, a samim tim i one koji počesto pišu kako entitetska režimska riba smrdi i od glave i od repa, stiče se utisak da je Zakon usvojen upravo zbog toga – da bi vlast mogla da zagasi sva "ognjišta" na kojima gori kritička vatra, pogotovo medijska.

Cinici bi rekli da će ovaj Zakon zauzdati i nemirne prste Rajka Vasića, ali istina je vjerovatno na drugom kraju portalskog i medijskog puta. U predizbornim danima portali naglašene opozicione orijentacije – portal BN televizije, Istinito.com, Frontal.rs – redovno su bili rušeni, pa je teško povjerovati da će vlast u naredne četiri nestabilne političke godine gledati kako novinari slobodno čačkaju zarasle i nezarasle aferaške rane.

Ministar Lukač je, nadovezujući se na amandman Adama Šukala, rekao kako kritikovanje rada državnih ustanova i političara neće biti krivično i prekršajno sankcionisano, ali ostalo je nejasno na koje ustanove Lukač, a prije njega i Šukalo, misli: na ustanove BiH ili ipak one entitetske?

Da li to znači da će novinari u RS moći da kritikuju rad Savjeta ministara, ali ne i rad Narodne skupštine RS? I da li će dopisnici federalnih medija u RS takođe dobijati "po ušima" zbog nelojalnog pisanja?

Ako su policija RS i FBiH uzduž i poprijeko prečešljali redakciju portala Klix.ba tražeći adresu sa koje je stigao "aber" o trgovini papcima u Narodnoj skupštini RS, da li Lukač zaista želi da ubijedi javnost da neće dati naređenje "fire at will" na portal ili blog koji, na primjer, objavi dokument u kojem se vidi koliko bezobrazna primanja imaju direktori javnih preduzeća i ustanova u RS?

Lukač zna ono što zna – da je sporni zakon izglasan upravo da bi se takve stvari spriječile. Da penzioneri sa 160 maraka penzije ne bi znali – ako uopšte imaju gdje i kako da čitaju portale – kako Branislava Milekić ima gotovo 6.000 maraka mjesečnih primanja.

I upravo zbog toga će vrijedno posmatračko oko policije biti usmjereno, barem RS što se tiče, na blog Slobodana Vaskovića. Potom na portal BN televizije. Portale frontal.rs i istinito.com. Bez sumnje i poslovni portal capital.ba. A na pitanje: kako će poslanici koji su glasali za sporni zakon, zajedno sa predlagačem amandmana Šukalom i saglasnim Lukačem, pogledati sami sebe u ogledalo kada shvate da su još jednom lagali sve koji su ih slušali... Na to pitanje svi znaju odgovor.