Sarajevo
92

Na mezarju Kovači obilježen Dan šehida: Nećemo izdati principe zbog kojih su žrtvovani životi

V. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
Drugi dan Bajrama obilježava se i kao Dan šehida (Foto: I. Š./Klix.ba)
Na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, uz prisustvo reisa Huseina Kavazovića i brojnih drugih zvaničnika, obilježen je drugi dan Bajrama koji je ujedno i Dan šehida.

Povodom ovog dana, javnosti se obratio i predsjednik Koordinacije boračkih udruženja u Federaciji BiH Almin Škrijelj.

"Iako svaki put imam namjeru da ovaj govor pripremim tokom ramazana, to se nikada nije desilo. Uvijek ga pišem u noći, samo par sati prije dolaska na ovo sveto mjesto. Supruga me pita zašto svaki put čekam zadnji tren, ali nikada nisam dao odgovor. Pitam se i ja zašto je tako, da li je moja odluka ili više od toga. Vjerujući u Boga, vjerujem da je i ovo s nekim razlogom. Kada gajite iskrena osjećanja prema nekome, onda se za to ne pripremate. Vi ste za to uvijek spremni", rekao je Škrijelj.

Almin Škrijelj (Foto: I. Š./Klix.ba)
Almin Škrijelj (Foto: I. Š./Klix.ba)

Naglasio je kako su šehidi bili spremni da brane svoj prag kada je to bilo najpotrebnije.

"Mi porodice bosanskih šehida smo spremni iskazati svoju ljubav i svoja osjećanja prema našim šehidima. Mi to živimo svako jutro, dan i noć i tako 30 godina. Nije ni čudo zašto smo uvijek spremni. Nakon ovoga, lako je zaključiti da je inspiracija baš tu na Bajram, na dan kada se radujemo i tugujemo i kada se sjećamo velikana našeg vremena. Šehidi su bili spremni da brane svoj prag, svoju domovinu. Uvijek ću isticati da smo nasljednici onih generacija koje su nam poklonile slobodu. Hvala njima i dragom Bogu na tome", poručio je.

Ističe i kako se uspomena na njih uvijek mora očuvati.

"Nesumnjivo je da uspomene nekada blijede. Međutim, mi kao društvo moramo učiniti da one traju duže, pogotovo kada je riječ o našim šehidima. Takvim činom učiniti da se svaka porodica osjeća poštovano. Sa dubokim poštovanjem ističem i učiteljice moje djece koje su mi rekle: 'Ovo je naša zemlja, ostajemo ovdje jer za nju su mnogi dali svoje živote, da bi nama bilo lijepo u slobodi. To nije uzalud i ne smije biti. Ko god želi, neka ide, mi nećemo'", rekao je Škrijelj na Kovačima.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Osvrnuo se i na odnos između ljudi i međusobno poštovanje.

"Živimo u društvu kada se često bojimo jedni od drugih, bježimo od komšija, vagamo izrečeno i neizrečeno. U odbrani od neprijatelja, ne tako davno, nijedan borac nije sumnjao u svog saborca i bio je spreman pomoći jedan drugome. Dijelili su i loše i dobro i bili optimisti da ih čeka bolje sutra. Neki se nisu vratili, ali njihovi saborci nisu gubili nadu da će doći sloboda. Neka živi vječno sjećanje na bosanske šehide", zaključio je.

Na Šehidskom mezarju Kovači poruku je uputio i reis Husein ef. Kavazović.

"Evo nas i danas na Kovačima, među bijelim nišanima, šehidima našeg grada i naše domovine BiH. Nismo ih zaboravili i nećemo. Kur'an kaže da su oni živi, radosni i lijepo opskrbljeni kod svog Gospodara. Kada dođemo ovdje, osjećamo njihovu prisutnost. Danas je njihov dan. Dan kada smo mi odredili da ih uključimo u radost Bajrama. Svaki je njihov dan. Oni se sa nama zajedno kreću po planinama i dolinama naše države. O njihovom životu ne znamo mnogo, ali znamo da su u dobru i ugodnosti. Kako god, u svakom našem danu ima njihovog udjela. Da nije njih bilo, stvari bi bile sasvim drugačije i ne bismo možda stajali ovdje. Hvala vam dragi šehidi i neka vam Allah dodijeli još više blagodati", rekao je Kavazović.

Reis Kavazović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Reis Kavazović (Foto: I. Š./Klix.ba)

Na kraju svog govora, reis Kavazović je rekao kako se svi trebaju boriti i biti ustrajni u toj borbi.

"Kur'an je govor Stvoritelja i ne samo da je prepun uputa već osvježava ljudske duše i razgaljuje ih. Njegov utjecaj na žive je ogroman i obuhvata i šehide. Oni su uvijek živi. Danas braćo i sestre, na ovom mjestu na kojem je šutnja poruka, u društvu naših velikana, želimo iskazati svoju odlučnost da nećemo izdati principe radi kojih su naša braća i sestre žrtvovala živote. Borit ćemo se, biti postojani i ustrajni i ako Bog da pobijediti. Pobijedit ćemo ako se budemo borili kako treba. Ta borba mora podrazumijevati sve ljude. Kako je poslanik Muhammed milost za sve, tako i mi moramo imati pred očima i druge bez obzira na njihovu pripadnost. Da im ne bude uskraćeno ništa što nije uskraćeno i nama. Da bismo to postigli, moramo nastupati jedinstveno, dati svoj doprinos", zaključio je reis Kavazović.