{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na lokalitetu brda Žuč deminirana površina veća od 50.000 m²

F
25.7.2016. u 12:49
80
1
Na lokalitetu brda Žuč deminirana površina veća od 50.000 m²
80
Deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite završili su demniiranje na lokalitetu brda Žuč, "Kota 830-1", na području općine Vogošća, a deminirana površina od 53.723 m2 predata je Općini Vogošća na korištenje.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Radilo se o veoma teškom zadatku, jer se lokacija nalazi između linija razdvajanja. Rađeno je isključivo metodom prekopavanja bez mogućnosti korištenja detektora i mašina. Pronađeno je sedam mina i 63 neeksplodirana ubojna sredstva, među kojima je bilo i kasetne municije", kazao je Enes Dolić, šef odsjeka Federalne uprave civilne zaštite.

Po riječima pomoćnika načelnika Službe civilne zaštite Općine Vogošća Nermina Hajre, završetkom ovog zadataka na lokaciji koja graniči sa Općinom Novi Grad, stvoreni su uslovi za nesmetano korištenje te teritorije, prvenstveno u vrijeme obilježavanja značajnih datuma i obilaska spomen-obilježja na brdu Žuč.

Iz Federalne uprave civilne zaštite su kazali da se nastavak deminerskih radova na tom lokalitetu očekuje i u augustu.

Iz Općine Vogošća apeliraju na građane da se strogo pridržavaju minskih znakova kojima su obilježena rizična područja, kao i upozorenja koja daju strukture zaštite i spašavanja i demineri koji izvode operacije deminiranja.

O svakom pronalasku neeksplodiranih ubojnih sredstava treba obavijestiti civilnu zaštitu ili policiju koji će poduzeti adekvatne mjere na uklanjanju, navodi se u saopćenju Općine Vogošća.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: