BiH
0

Počinje deminiranje u naselju Zupčići: Velika teritorija Goražda još uvijek pod minama

Piše: E. S. H.
Ni 20 godina nakon rata u BIH nije do kraja riješen problem miniranih područja. Čak 10 posto teritorije Općine Goražde još uvijek je pod minama.

Projekti deminiranja posljednjih godina bili su potisnuti nakon velikih poplava 2010. godine pa su tek u prošloj godini realizirane određene aktivnosti u saradnji sa Federalnom upravom civilne zaštite.

Svjesni činjenice da je sve teže doći do donatora u Općini Goražde su u saradnji sa BH MAC-om uradili nekoliko manjih projekata s kojima su aplicirali prema nekim organizacijama. To je dalo rezultate pa će već u julu i augustu mjesecu početi deminiranje na lokalitetu goraždanskog naselja Zupčići gdje će biti realizirana čak četiri projekta deminiranja, iako je BH MAC uradio šest projekata za deminiranje ukupne površine 174.264,80 metara kvadratnih.

Bit će deminirane lokacije Krsnička stijena, Zupčići - Dalan kuće, Zupčići-Glavica i Lipov Do ukupne površine 77.028,90 metara kvadratnih za što je novac obezbjedila Ambasada SAD-a u BIH posredstvom BH MAC-a.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Oni su nam odobrili četiri projekata koji su u Zupčićima blizu domaćinstava, kuća i stanovništa. Dogovorili smo se da već u septembru kada se završe te aktivnosti ponovo dođu kako bi sumirali rezultate i značaj tog projekta za naše građane i naše stanovništvo. Vrijednost projekta mi ne znamo s obzirom da će to biti predmet tenderskih aktivnosti i daljih obrada čitavog projekta. Samo deminiranje je na državnom nivou tako da su naše aktivnosti da obilježimo, pratimo i obavještavamo naše stanovništvo. Također bitno je istaći da smo jako zadovoljni sa našim građanima, jer poštuju obilježene zone i zone rizika", kazala je Samira Drakovac, načelnica Službe za Civilnu zaštitu i MZ Općine Goražde.