BiH
10

Goražde: Počelo deminiranje terena na četiri lokacije u naselju Zupčići

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Nadomak goraždanskog naselja Zupčići traje deminiranje terena na kojem se prema podacima Centra za uklanjanje mina u BiH nalazi oko 30-tak mina postavljenih na nekadašnjoj linji razgraničenja. Deminiranje izvodi tim DOKING na četiri lokacije u naselju Zupčići ukupne površine oko 77.000 metara kvadratnih, a prema najavama radovi će trajati najmanje mjesec dana.

U posjeti lokaciji bila je i delegacija ITF-a, ustanove koja se 18. godina bavi deminiranjem i pružanjem pomoći žrtvama mina u BiH, te predstavnici ambasada u BiH i Sloveniji kao i BH MAK-a.

"Goražde ima veoma složenu minsku situaciju i Centar za upravljanje minama preko ITF-a trenutno je na tenderu postavio četiri zadatka kojima će se deminirati lokacije koje se nalaze blizu kuća i gdje ljudi žive, tako da su ovi projekti veoma značajni za lokalnu zajednicu, a i za BiH. Radovi su počeli prije tri dana i oni će trajati oko mjesec dana na ovom području ako nam dozvole vremenski uslovi. Trenutna površina je 3,2 kvadratna zagađenosti površine minama u naselju Zupčići, tako da ulažemo maksimalan napor da ovu lokalnu zajednicu oslobodimo od mina", kaže Saša Obradović v.d. direktora Centra za uklanjanje mina BiH.

Stanovnicima ovog dijela općine Goražde minirana područja su ogroman problem pa će nakon završetka projekta bar dijelom moći odahnuti od svakodnevne opasnosti.

"Malo je reći da je stanovništvo Zupčića zadovoljno. Pored investicija koje su trenutno u toku i koje se završavaju ova investicija je jedna od najbitnijih. Ovdje se povratak desio u 90% ovom akcijom i projektom unaprijedit će se kvalitet života u Zupčićima i puno nam znači. Ovom prilikom zahvaljujem se svim investitorima, ambasadorima koji su donirali sredstva za ovaj projektu, ali isto tako i Općini i BPK-a Goražde'", kaže Edvin Džambegović, predsjednik Mjesne zajednice Zupčići.

Na zahtjev Općine Goražde, Centar za uklanjanje mina BH uradio je Plan protuminskog djelovanja na ovom području te bio nosilac aktivnosti u izradi Bilborda minske situacije u Zupčićima i Hubjerima kao i postavljanju trajnih znakova minske situacije.U ovim aktivnostima imali su podršku i ITF-a.

"Mi želimo ukazati međunarodnoj zajednici da 20 godina nakon rata još uvijek postoji problem sa minama. Ako imamo 20 godina nakon rata još 2,3 % teritorija koje su zagađene minama znači tražimo od Međunarodne zajednice da se pomogne. Mislim da smo na dobrom putu da iskoristimo tu priliku u narednim godinama", smatra Damjan Bergant, direktor ITF-a.

Interesovanje međunarodne zajednice za projekte deminiranja u BiH varira. Zadnjih godina situacija se promijenila u pozitivnom smislu, što ostavlja nadu da će zagađene površine, kako u Općini Goražde tako i na području cijelog kantona biti očišćene.

"Svake godine mi apliciramo sa projektima deminiranja prema višim nivoima, međunarodnim organizacijama, ambasadama. Do sada se pokazalo jako uspješnim ali još uvijek to nije dovoljno, to nije ni pola od onog što imamo, a imamo još 3 miliona metara kvadratnih koji su opasne zone", kazao je Muhamed Ramović, načelnik Općine Goražde.

Na području općine Goražde poslije rata izvršeno je deminiranje preko 60 projektnih zadataka, a pronađeno je oko 500 mina i 275 neeksplodiranih ubojitih sredstava.