Izbori 2022
11

Na koliko mandata mogu računati probosanske stranke na izborima za Narodnu skupštinu RS-a

F. H.
Ilustracija: A.L
Ilustracija: A.L
Većina stranaka probosanske orijentacije u entitetu Republika Srpska okupila se u koaliciju "Pokret za državu", cilj je jedinstvenim nastupom spriječiti propadanje glasova i osigurati veći broj probosanskih zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a.

Pokret za državu čine Stranka za BiH, SDP, SDA, SBB, DF, GS, PDA, Socijaldemokrate BiH, Narodni evropski savez te Bosanskohercegovački Zeleni i imaju zajedničke listu za Narodnu skupštinu RS-a, Parlament BiH u izbornim jedinicama u RS-u, te zajedničkog kandidata za člana predsjedništva iz RS-a.

Na izborima 2018. godine, probosanske stranke su nastupale odvojeno i samo je koalicija Zajedno za BiH uspjela da pređe izborni prag i osvoji četiri mandata u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Koalicija Zajedno za BiH osvojila je 29.556 glasova što joj je omogućilo dva direktna i dva kompenzacijska mandata u Narodnoj skupštini. Mandati su osvojeni u izbornoj jedinici 1 (Prijedor, Krupa na Uni, Novi Grad, Kozarska Dubica, Oštra Luka i Kostajnica), te Izbornoj jedinici 6 (Bijeljina, Šamac, Donji Žabar, Pelagićevo, Lopare, Ugljevik i birači iz Brčko Distrikta registrovani za NS RS-a) i Izbornoj jedinici 7 (Osmaci, Zvornik, Šekovići, Vlasenica, Bratunac, Srebrenica i Milići).

Oko SDP-a je 2018. godine nastupio okupljen Proevropski blok koji je osvojio 11.157 glasova i nije uspio preći izborni prag. Zasebno je nastupio i Pokret demokratske akcije te dobio 1.547 glasova, Nezavisna bosanskohercegovačka lista koja je dobila 1.154, te još par stranaka sa neznatnim brojem glasova. Svi ovi glasovi za probosanske opcije su praktično ostali neiskorišteni.

U Parlament BiH iz Republike Srpske izabran je 1 član iz SDA koja je osvojila 29.673 glasa i to kao kompenzacijski mandat. SDP je osvojio u RS-u za državni parlament 9.672 glasa, SBB 1.394, A-SDA 756 glasova.

Prema tome da su 2018. godine nastupala skupa probosanske stranke bi u utrci za Narodnu skupštinu RS-a osvojile nešto više od 43.000 glasova, a za Parlament BiH iz RS-a 41.494 glasa.

Od ukupnog broja osvojenih glasova za Narodnu skupštinu RS-a, probosanske stranke su poštom dobile nešto više od 5.182 glasa. Kada je u pitanju državni parlament probosanske stranke su poštom dobile 7.461 glas.

Za ove Opće izbore nakon duge i aktivne kampanje u dijaspori za glasanje poštom u RS-u se prijavilo oko 23.000 glasača, naravno treba uzeti u obzir da se tu ne radi samo o glasačima probosanskih stranaka.

Na izborima 2018. godine, Socijalistička partija je za Narodnu skupštinu RS-a imala 56.106 glasova i osvojila je sedam mandata. Sve probosanske opcije bi tada da su nastupale skupa imale pet mandata. Prema tome, ukoliko broj glasača iz dijaspore bude nešto veći uz jedinstveni nastup probosanske stranke se mogu u najboljem slučaju nadati da će osvojiti šest mandata u Narodnoj skupštini RS-a.

U slučaju da rezultati trenutne vlasti i opozicije u Republici Srpskoj budu blizu, probosanske stranke se mogu nadati da će igrati presudnu ulogu u davanju podrške za novu vladu.

Što se tiče državnog parlamenta, na izborima 2018. godine za osvajnje dva mandata iz RS-a bilo je potrebno više od 68.000 glasova, te je teško očekivati da i pored okrupnjivanja probosanske stranke mogu osvojiti više od jednog zastupnika.

Ako se uzme da su na prvih nekoliko izbora poslije rata probosanske političke partije u Republici Srpskoj osvajale 1996. godine 18 zastupnika, 1998. godine 17 zastupnika, 2000. godine 15 zastupnika, 2002. godine 14 zastupnika, 2006. godine 10 zastupnika, 2010. godine je bio drastični i osvojile su tek 5 zastupnika u Narodnoj skupštini, jasno je da su promašene politike, neuspjeh održivog povratka dugoročno otupile političku snagu probosanskog bloka u Republici Srpskoj.