Jedino skijalište u ZDK
187

Na kakanjskim Ponijerima sve spremno za sezonu, očekuju veći snijeg i prve skijaše

E. M.
Foto: Faruk Bišćo
Foto: Faruk Bišćo
Kakanjski Ponijeri jedino su skijalište u Zeničko-dobojskom kantonu, a nakon višemjesečnih radova spremno će dočekati i ovu zimsku sezonu i goste iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.
Specifičnost Ponijera u odnosu na druga skijališta je staza koja je prilagođena i mlađima, ali i početnicima u skijanju. U protekla dva mjeseca Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj, koja upravlja ovim skijalištem, izvršila je remont ski-lifta, čime su na vrijeme poduzete sve aktivnosti prije snijega koji je protekih dana zabijelio i ovo bh. skijalište.

U izjavi za Klix.ba direktor JU KSC Kakanj Mirza Mušija je kazao da su organizovane i akcije čišćenja ski-staze te uređenje ugostiteljskog objekta s ciljem što bolje ponude posjetiocima.

Ponijeri (Foto: Faruk Bišćo)
Ponijeri (Foto: Faruk Bišćo)

"Nastojimo da se ponuda na Ponijerima kontinuirano poboljšava i već sada pružamo zavidan nivo usluga. Pretprošle godine je osvijetljena ski-staza, što je omogućilo noćno skijanje, organizirani su dnevni i noćni termini skijanja, škola skijanja, skijaška takmičenja i doček Nove godine, vrši se redovno zimsko i ljetno održavanje na putu do Ponijera, a organizira se besplatan prijevoz do Ponijera uz pomoć Općine Kakanj", izjavio je Mušija.

Prošle godine ski-lift je počeo raditi 15. decembra, a u 35 radnih dana i više od 220 sati rada lifta na Ponijerima je boravilo blizu 4.000 skijaša iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i zemalja regije.

"Kroz školu skijanja koju je organozovao KSC Kakanj je prošlo više od 200 djece, a veliki dio njih savladao je osnove skijanja i nastavio koristiti naš ski-lift. Pored uspješno organizovane manifestacije 'Udahni Ponijere', u sklopu koje su održane i određene sportske aktivnosti, održana je i utrka u veleslalomu koja je prethodnih godina okupljala veliki broj djece, omladine  i odraslih", dodaje naš sagovornik.

Dobra zabava neće izostati ni ove zimske sezone kada će, osim škole skijanja, biti organizovan i skromniji doček Nove godine uz tradicionalnu logorsku vatru, vatromet i DJ-a, kao i repriza menifestacije "Udahni Ponijere".

U ranijim izjavama za Klix.ba načelnik Kaknja Aldin Šljivo je kazao kako je cilj poboljšati infrastrukturu na Ponijerima, ali da su za to potrebna dodatna finansijska sredstva koja bi se osigurala legalizacijom nelegalno izgrađenih objekata.

Uvođenjem rasvjete na ski-stazi Mušija je kazao da je došlo i do većeg interesa za dječijim sankalištem.

"Uvođenjem rasvjete na ski-stazi za potrebe noćnog skijanja te ulaganjem u remont ski-lifta pojavila se sve veća potreba za dječijim sankalištem. Nakon što je Općina Kakanj na čelu s načelnikom Aldinom Šljivom uputila inicijativu iz ŠPD ZDK je stigao odgovor da će ski-stazu u podnožju proširiti za 3.450 metara kvadratnih za potrebe dječijeg sankališta. Dobra vijest je da je Vlada ZDK izdvojila novčana sredstva za izgradnju objekta caffe bara i restorana na Ponijerima. Ovo je još jedan garant za još uspješnije naredne sezone", zaključio je Mušija u razgovoru za Klix.ba.