Šljivo za Klix.ba
92

Na kakanjskim Ponijerima više od 90 posto vikendica je nelegalno izgrađeno

E. M.
Foto: Općina Kakanj
Foto: Općina Kakanj
Jedina planina koja nudi skijanje na području Zeničko-dobojskog kantona su kakanjski Ponijeri, a Općina Kakanj je ove godine uložila dodatne napore da ovo mjesto postane što ugodnije za posjetioce. Međutim, problemi postoje i toga su svjesni u ovoj općini gdje svakodnevno ukazuju na njih i traže njihovo rješavanje.

Iako je zimski turizam na području Zeničko-dobojskog kantona već dugo na koljenima, bez novih investicija na drugim planinama, Općina Kakanj iz godine u godinu ulaže dodatne napore da jedinu planinu za skijanje posjetiocima učini što pristupačnijom i adekvatnijom za zimu.

Na nadmorskoj visini od 1.200 metara posljednjih dana završeni su brojni projekti kako bi Ponijeri spremno dočekali prve goste. Završen je projekt instalacije javne rasvjete, staze su već ranije osvijetljene, a zamijenjene su i sajle na žičarama.

Međutim, načelnik Kaknja Aldin Šljivo je kazao kako općina finansijski više ne može sama graditi zimski turizam u ZDK.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Da, u posljednjih nekoliko godina, u žiži medijskog interesovanja je vikend naselje Ponijeri. Ciljano to radimo kako bismo ukazali na turistički potencijal koji ovo izletište ima, ne samo za Kakanj, nego za cijeli ZDK. Međutim, moramo biti iskreni i kazati da se pažnja najviše usmjerila na prezentaciju prirodnih ljepota, kako bi privukli partnere koji bi ulagali u ovo izletište. Izuzmemo li ulaganje u putnu infrastrukturu od prije 10-ak godina (od Tršća do Ponijera), što je investiralo Ministarstvo ZDK u mandatu Nermina Mandre, te osvjetljenje ski-staze od prije godinu, kao i redovno zimsko održavanje puta, zabavni sadržaji koji se organizuju na Ponijerima te odvoz smeća s Ponijera koji se organizuje u posljednjoj godini, značajnijih ulaganja nije bilo", govori Šljivo.

Ističe kako je razlog nedostatka ulaganja taj što je više od 90 posto od 451 vikendice na Ponijerima izgrađeno nelegalno. U postupku legalizacije nelegalnih objekata odazvao se samo jedan vlasnik koji je naknadno povukao svoj zahtjev.

"Kanalizacioni sistem, vodosnabdijevanje, deponije smeća, održavanje putne infrastrukture, javne rasvjete, parking prostor... Kratkoročni su planovi da se izgradi ugostiteljski objekt na Ponijerima (očekujemo i podršku iz drugih izvora), sankalište uz ski-stazu te je najavljeno i asfaltiranje puta kroz Ponijere u vrijednosti od oko 400.000 KM iz Ministarstva ZDK", dodaje Šljivo.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Skupština ZDK usvojila je Odluku o legalizaciji nelegalnih objekata koji su u skladu s prostornim i regulacionim planom, a ako se vlasnici ne aktiviraju u postupku legalizacije, svi infrastrukturni projekti će propasti.

"Tada ćemo svi zajedno uživati u prelijepom prirodnom ambijentu i čistom zraku, ali bez daljeg razvoja te potencijalnog otvaranja novog biznisa. Odgovorno tvrdim da će sva sredstva koja se naplate od legalizacije objekata koji su izgrađeni na Ponijerima, biti uložena u Ponijere. Ako akcija legalizacije ne urodi plodom, ni ulaganja neće biti", zaključio je Šljivo.