BiH
224

Na Jahorini i Bjelašnici pada snijeg

FENA
Jahorina (Foto: Palelive)
Jahorina (Foto: Palelive)
Na bh. olimpijskim planinama Jahorini i Bjelašnici trenutno pada snijeg.

"Na Jahorini pada snijeg i temperatura je - 2 stepena, ali prema prognozama meteorologa padavine neće biti obilne te kako očekujemo visina snijega na Jahorini neće biti veća od 5 do 6 centimetara", kazao je Agenciji Fena rukovodilac marketinga i prodaje Olimpijskog centra Jahorina Dragan Sokolović.

Naglasio je da još neće biti ostvareni uvjeti za skijanje, ali da je Olimpijski centar Jahorina spreman za zimsku sezonu.

"Mi smo već spremni za proizvodnju vještačkog snijega i čekamo pogodne temperature da bismo pokrenuli što prije skijalište", kazao je Sokolović dodavši da "te temperature moraju biti najmanje od - 5 do - 7 stepeni".

Naveo je da je dosta staza uređeno i da su nabavili dva nova pokretna topa za pravljenje snijega.

"Uredili smo novo moderno obilježavanje ski- staza i putokaze na planini i trenutno privodimo kraju sistem koji će nam dozvoliti noćno skijanje u zimskoj sezoni, a što će biti dobar novi sadržaj Jahorine", kazao je Sokolović.

Naglasio je da će "povodom ulaska u zimsku sezonu od 12. do 14. decembra za sve posjetioce planine Jahorina biti obezbijeđeno besplatno skijanje gdje se očekuje nekoliko hiljada ljubitelja planine, snijega, skijanja i zabave".

Trenutno je u prodaji ski-pass koji je povoljan i pristupačan i koji važi za radne dane od ponedjeljka do petka a košta 250 KM za odrasle, odnosno po 70 KM za djecu, kazao je Sokolović.

Kako je Agenciji Fena rečeno iz meteorološke stanice na Bjelašnici, na ovoj olimpijskoj planini od sinoć pada snijeg i trenutna visina snijega je oko 8 centimetara na vrhu Bjelašnice. Na planinama Igman i Vlašić nema snijega.