BiH
0

Na GP Hum oduzeto 1.080 komada paklica cigareta

FENA
Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH na graničnom prijelazu Hum privremeno su oduzeli 1.080 komada paklica cigareta "B&B", koje su se pokušale prokrijumčariti u carinsko područje BiH, saopćeno je iz UIOBiH.

Cigarete su otkrivene u autobusu koji je saobraćao na relaciji Herceg Novi - Pale.

Ove cigarete nisu bile obilježene akciznim markicama BiH, a roba nije bila prijavljena carinskim organima prilikom ulaska na carinsko područje BiH.

Također, u okviru operativne akcije "Duhan 14“ na nekoliko pijaca u Sarajevu i Istočnom Sarajevu službenici UIOBiH privremeno su oduzeli 148 kilograma rezanog duhana za motanje i pušenje, koji se nezakonito prodavao.

Iz UIOBiH pojašnjavaju da su tokom te akcije službenici Grupe za suzbijanje krijumčarenja i prekršaja iz regionalnih centara UIO Sarajevo, Tuzla i Mostar, izvršili kontrole na širem području Sarajeva, usmjerene na otkrivanje nepravilnosti vezanih za prometovanje duhana i duhanskih prerađevina.

Tom prilikom privremeno je oduzeto 26,5 kg rezanog duhana od tri osobe na Gradskoj pijaci Ilidža.

Na Gradskoj pijaci Ciglane je kontrolisano pet osoba i privremeno je oduzeto 48,5 kilograma rezanog duhana.

Asistenciju su pružali policijski službenici Policijske stanice Centar Sarajevo.

Na Pijaci Stup u Sarajevu kontrolisane su tri osobe i privremeno je oduzeto 58 kg rezanog duhana, a asistenciju su pružali policijski službenici Policijske stanice Ilidža.

Iz UIOBiH navode da su na pijaci u Lukavici, kod Istočnog Sarajeva, kotrolisane dvije osobe, a privremeno je oduzeto 10 kilograma rezanog duhana, dok je na Gradskoj pijaci Otoka u Sarajevu, kontrolisana jedna oosoba i privremeno oduzeto pet kilograma rezanog duhana. Asistenciju su pružali policijski službenici Policijske stanice Novi Grad Sarajevo.

"Prilikom provođenja operativne aktivnosti "Duhan 14“ ukupno je kontrolisano 14 osoba od kojih je privremeno oduzeto 148 kilograma rezanog duhana koji je stavljen u promet bez ikakve dokumentacije i koji nije bio obilježen akciznim markicama BiH. Protiv osoba koje su na nezakonit način stavile u promet predmetne duhanske proizvode nadležnom sudu, shodno Zakonu o akcizama u BiH, podnijeti su zahtjevi za pokretanje prekršajnih postupaka", saopćeno je iz UIOBiH.