BiH
0

Na FPN-u Sarajevo "distance learning" studije

FENA
Radi unapređenja nastavnog procesa i pružanja dodatnih načina edukacije zainteresiranim studentima Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu u novoj akademskoj godini otvara program "Distance Learning" studija.

Novi zahtjevi za cjeloživotnim učenjem nameću potrebu da se studira u svome domu ili na radnom mjestu, u vremenu prikladnom za studenta i na način koji je usklađen s drugim obavezama studenta. Svi vodeći univerziteti/škole u svijetu imaju neki oblik obrazovanja na daljinu, saopćio je Fakultet političkih nauka Sarajevo.

Moderni, trogodišnji studij prema ECTS sistemu studiranja omogućava studiranje bez fizičkog prisustva u učionicama, prevladavanje prostornih i vremenskih ograničenja, te koristi moderne/interaktivne metode Internet-bazirane nastave.

Ovo je novi oblik studiranja u kojem se 70 posto nastavnih aktivnosti obavljaju on-line, a 30 posto u neposrednoj komunikaciji sa studentima u učionici. Ovo je tzv. "blended" sistem učenja na daljinu tj. da pored DL nastave postoji i klasična nastava.

Fakultet ima sve tehničko-tehnološke preduvjete za realizaciju ovog programa - uključujući i info salu koja se svaki dan u određenim terminima stavlja na raspolaganje onim DL studentima koji nemaju računar i(ili) internet konekciju kod kuće, navodi se u saopćenju.