Humanitarni događaj
96

Na Diplomatskom bazaru probajte hranu iz cijelog svijeta, kupite poklone i obradujte djecu u BiH

Klix.ba
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
U sarajevskoj dvorani "Mirza Delibašić" u Kulturno-sportskom centru Skenderija otvoren je tradicionalni i najveći humanitarni događaj godine u Bosni i Hercegovini - Diplomatski zimski bazar.

Bazar organiziraju članovi diplomatske zajednice uz učešće lokalne poslovne zajednice, kako bi građanima BiH omogućili da na jednom mjestu probaju hranu iz cijelog svijeta i kupe neobične poklone i predmete, a sve u cilju prikupljanja sredstava za pomoć djeci sa potrebama u cijeloj BiH.

Prošle godine Bazar je privukao oko 15.000 posjetilaca tokom kojeg se prikupilo 130.000 KM i koje su donirane dobrotvornim organizacijama koje podržavaju djecu sa potrebama diljem Bosne i Hercegovine, od Mostara do okolice Srebrenice, od Doboja do Banja Luke i Sarajeva.

"Došao je i taj dan - dan za Diplomatski zimski bazar. Skenderija je puna hrane, poklona, dekoracija, proizvoda iz cijelog svijeta - prelijepo je vidjeti toliko različitosti. Pridružite nam se od 11:00 sati, bez obzira da li pada snijeg, kiša ili je sunčano, da zajedno jedemo, pijemo, kupujemo i igramo se, a sve sa ciljem da pomognemo djeci sa potrebama diljem BiH. Za svakoga ima ponešto i ovo je jedinstveno dešavanje u Sarajevu", izjavila je Caroline Ferguson, članica organizacionog odbora diplomatskog zimskog bazar i supruga britanskom ambasadora u BiH.

Ove godine Diplomatski Zimski bazar podržava 7 dobrotvornih organizacija: Centar Kristin Vitkat koji radi u sklopu centra Vladimir Nazor, Kruh Svetoga Ante, Udruženje "Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu", Udruženje "Down sy i mi“– Udruženje roditelja djece sa Downovim sindromom, Udruženje Dajte nam šansu, Roditeljska kuća te Centar za djecu "Gnijezdo" Bosansko Grahovo.

Zahvaljujući sponzorima, posebno zlatnim, britanskim kompanijama ETF i Mineco i ove godine su svi troškovi organizacije već pokriveni što znači da kupovinom ulaznice kao i kupovinom proizvoda koji će biti izloženi na Bazaru, svaka marka ide direktno za djecu sa potrebama u cijeloj BiH.

Kompanija Telemach kao zvanični telekomunikacijski partner događaja, obezbijedila je besplatan internet za sve prisutne u Skenderiji. Bitno je naglasiti da se projekat realizuje u partnerstvu sa KKR.