Na današnji dan ubijen je Hakija Turajlić

S
Pripremila: Tatjana Sekulić/Sarajevo-x.com
8.1.2010. u 08:00
466
11
Na današnji dan ubijen je Hakija Turajlić
466
Na današnji dan ubijen je Hakija Turajlić Hakija Turajlić
Na današnji dan prije 17 godina ubijen je prvi ratni potpredsjednik Vlade Bosne i Hercegovine, Hakija Turajlić. On je 8. januara 1993. godine ubijen na punktu "Sijera 4“, kojeg su držali pripadnici srpskih vojnih formacija kod Kasindolske ulice u blizini sarajevskog aerodroma.
"Ledara. Grad nema struje ni vode već 32. dan. U Sarajevo, na aerodrom, stigla je delegacija Republike Turske, ali joj nije omogućeno da dođe u grad. S tom delegacijom je razgovarao potpredsjednik Vlade RBiH Hakija Turajlić. Na povratku s aerodroma, četnici su zaustavili vozilo UN-a u kojem je bio Turajlić, i onda ga, u vozilu, ubili. Izetbegović se u Parizu susreo s predsjednikom Francuske, Miteranom. UN je opet odgodio odluku o zabrani vojnih letova iznad BiH", odlomak je iz jednog ratnog dnevnika koji je kasnije objavljen i u "Biografiji Sarajeva '93-'93“, koju je pripremio Edo Hodžić.

"Još smo užasnuti zbog ubistva Hakije Turajlića. Ubili su ga pred očima francuskih vojnika“, napisano je u tom ratnom dnevniku 9. januara.

Prvi potpredsjednik Vlade BiH i prijeratni direktor Energoinvesta mučki je ubijen pred očima francuskih vojnika dok se u oklopnom vozilu UNPROFOR-a vraćao sa sarajevskog aerodroma gdje je imao sastanak sa predstavnicima turske vlade.

Na punktu "Sijera 4“, srpska vojska je zaustavila vozilo uz nezakonit zahtjev za inspekciju UN-ovog transportera.

Pripadnici francuskog UNPROFOR-a na čelu sa pukovnikom Sartrom poslušali su naređenje srpskih vojnika i otvorili vrata vozila. U tom trenutku začuo se rafal. Hakija Turajlić je ubijen.

Čovjek koji je nekada bio na čelu Energoinvesta i sklopio brojne poslovne ugovore zahvaljujući kojima su toj firmi otvorena vrata svjetskog tržišta iza sebe je ostavio suprugu i dvoje djece. Nažalost, sve do danas, niko nije odgovarao za ubistvo ovog divnog čovjeka, supruga i oca.

Naime, Sud je za ubistvo Turajlića sumnjičio bosanskog Srbina Gorana Vasića, međutim on je oslobođen te tačke optužbe, jer kako se navodi u izjavi iz 2002. godine koju je dao Davorin Jukić iz sarajevskog kantonalnog suda, 'sud je imao dovoljno dokaza, ali nije bilo 'dovoljno konkretnih dokaza' za odgovornost optuženog.'

Treba spomenuti i to da se odgovorne vlasti u BiH nikada nisu pozabavile odgovornošću francuskog bataljona pod čijom zaštitom je i ubijen prvi potpredsjednik Vlade BiH.

Povodom 17. godišnjice smrti predstavnici Energoinvesta d.d. Sarajevo će posjetiti mezar Hakije Turajlića ispred Alipašine džamije, kao i mjesto njegove pogibije u Kasindolskoj ulici.

Svake godine na obilježavanju godišnjice Turajlićeve pogibije je sve manje predstavnika vlasti.

Kako saznajemo u Predsjedništvu BiH u poratnim godinama bilo je inicijativa za uvođenje zvanične komemoracije, međutim ti prijedlozi nisu prihvaćeni.

Član Predsjedništva BiH, Haris Silajdžić, je istakao kako on svake godine, kada je u Sarajevu, odlazi na obilježavanje godišnjice pogibije Hakije Turajlića, a to će učiniti i danas.

Vijenac na mezar Hakije Turajlića će položiti i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: