16. godišnjica Markala
0

Dan sjećanja na poginule građane Sarajeva

FENA
Zajedničkom komemorativnom sjednicom Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Sarajeva i općinskih vijeća s područja KS-a, obilježen je Dan sjećanja na sve poginule građane Sarajeva u periodu 1992.-1995.

Na sjednici je ujedno i obilježena 16. godišnjica stradanja građana na pijaci Markale u Sarajevu.

Tog 5. februara 1994. godine s neprijateljskih položaja koji su se nalazili na području sela Mrkovići-Sarajevo ispaljen je minobacački projektil kalibra 120 mm, koji je pao na gradsku pijacu Markale, usljed čije eksplozije je poginulo 67, a teže i lakše ranjene 142 osobe.

Na sjednici je govorio Franjo Topić, predsjednik HKD Napredak, koji je kazao da svako sjećanje oživljava događaje i ljude koji su stradali.

"Ako zaboravim svoje žrtve to je kao da smo ih ponovo ubili, a ko bi se usudio to učiniti. To bi bio novi zločin", kazao je Topić obraćajući se prisutnima.

Ponovio je da za nas koji nismo bili u rovovima, svaki vojnik je bio umjesto nas, ali i kazao da žrtvama ne treba manipulirati jer je zločin sam po sebi težak.

"Opraštanje ne znači zaborav i važniji je onaj koji oprašta, nego onaj kojem se oprašta. Mržnja razara čovjekovu jezgru i njegovu dušu. Praštanjem ne govorimo da ne razlikujemo ubojicu i žrtvu", rekao je Topić.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić kazao je novinarima da Sarajevo nije zaboravilo svoje žrtve i da to nikad i neće.

Međutim, kazao je da ga izrazito boli to što je nakon svih ekspertiza i saznanja ko je ispalio minobacački projektil još postoji negiranje ovog zločina, ali i pitanje ko je učinio zločin.

"Negiranje odgovornosti za ovaj događaj je strašno", istaknuo je Silajdžić.

Kazao je i to da je žalosno što Krivičnim zakonom nije riješeno pitanje negiranje zločina te da nakon pet puta ipak nije usvojena ta odredba.

"Nemam šta da dodam na to. Meni se prigovara kad u Ujedinjenim nacijama u svom govoru citiram presudu Međunarodnog suda pravde u Haagu, generalnog sekretar UN-a i naš ustavni sud. Tada mi se govori da to treba zaboraviti", dodao je Silajdžić.

Ovakvim djelovanjem postoji tendencija da se zločini u BiH minimiziraju i to pod motom da je potrebno krenuti dalje, poručio je Silajdžić.

"Stav Grada Sarajeva i Gradskog vijeća o ovom događaju najviše je iskazan na temelju tužbe pokrenute protiv Milorada Dodika koji je u svom govoru negirao masakr na Markalama", kazao je Alija Behmen, gradonačelnik Grada Sarajeva.

Ponovio je da je sramotno što je Sud u Bijeljini odredio da ne postoje osnovi za krivično gonjenje premijera Republike Srpske, ali i naglasio da neće odustati te da će ako bude potrebno biti ići i do Strasbourga.

Behmen je istaknuo da ne postoje kolektivne odgovornosti, nego samo individualna i oni koji su zločin činili za to moraju i odgovarati.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Denis Zvizdić istaknuo je da se danas sjećamo nevinih žrtava koji su bili civili.

"Nikada nećemo govoriti o zaboravu, ali kada pravda učini ono što treba da učini, onda kada nalogodavci, planeri i izvršioci ovih zločina budu privedeni pravdi u tom momentu možemo govoriti o oprostu", istaknuo je Zvizdić.

Ponovio je da multietničnost Sarajeva nije ubijena, iako je to bila glavna namjera i to treba da bude naslijeđe budućim generacijama.

Na pijaci Markale tog dana poginuli su: Senad Arnautović, Ibrahim Babić, Mehmed Baručija, Ćamil Begić, Emir Begović, Vahida Bešić, Gordana Bogdanović, Vaskrsije Bojinović, Muhamed Borovina, Faruk Brkanić, Sakib Bulbul, Jelena Čavriz, Almasa Čehajić, Zlatko Čosić, Alija Čukojević, Verica Ćilimdžić, Smilja Delić, Ifet Drugovac, Dževad Durmo, Fatima Durmo, Kemal Džebo, Ismet Fazlić, Vejsil Ferhatbegović, Dževdet Fetahović, Muhamed Fetahović, Ahmed Fočo, Majda Ganović, Isma Gibović, Rasema Hasanović, Alija Hurko, Mirsada Ibrulj, Mustafa Imanić, Rasema Jažić, Razija Junuzović, Hasija Karavdić, Mladen Klačar, Marija Knežević, Selma Kovač, Ibro Krajčin, Sejda Kunić, Jozo Kvesić, Numo Lakača, Ruža Malović, Jadranka Minić, Nura Odžak, Mejra Orman, Hajrija Oručević, Seid Prozorac, Smajo Rahić, Igor Rehar, Sabit Rizvo, Zahida Sablja, Nedžad Salihović, Hajrija Smajić, Emina Srnja, Džemo Subašić, Šaćir Suljević, Hasib Šabanović, Ahmed Šehbajraktarević, Bejto Škrijelj, Junuz Švrakić, Pašaga Tihić, Munib Torlaković, Ruždija Trbić, Džemil Zečić, Muhamed Zubović i Senad Žunić.