Na mjestu požara
63

Na Čvrsnici i dalje gori, helikopteri prevoze vatrogasne ekipe do nepristupačnih dijelova

Pišu: M. N. i R.D.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Požar na planini Čvrsnici kod Jablanice ne jenjava. Od ranih jutarnjih sati na gašenju radi blizu 150 osoba. Ekipa portala Klix.ba nalazi se terenu i donosi vam najnovije fotografije i informacije s požarišta.

Naš reporter javlja da helikopteri oružanih snaga prevoze vatrogasne ekipe i opremu do nepristupačnih dijelova s ciljem da se požar presječe kako se ne bi dalje proširio.

Glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite Majda Kovač kaže da su helikopteri OSBiH do sada prebacili po 40 osoba na lokacije Veliko Šljeme i Trepulja.

"U aktivnosti je uključeno blizu 100 uposlenika Federalne uprave civilne zaštite na čelu s direktorom Fahrudinom Solakom, djelatnici Kantonalne uprave civilne zaštite, vatrogasci iz Jablanice, pripadnici GSS-a i radnici šumarstva. Ostatak ljudstva i tehnike prebacuje se na plato Čvrsnice. Helikopter OSBiH prebacit će ih s teškim agregatima, pumpama, vodom i ostalom opremom", rekla je Kovač za Klix.ba

Na dvije lokacije na Čvrsnici uspostavljeni su kampovi iz kojih se koordinira cijela akcija.

"Izazivanjem kontra-požara na lokaciji Velikog sljemena uspjeli smo odvojiti požarište od dijela planina, platoa Čvrsnice, isto se pokušava i na lokalitetu Crepulja. Na tom dijelu trenutno je u aktivno 70 ljudi, a helikopterima im dolazi pojačanje sa 30 ljudi", kazao nam je Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

Osim izazivanja tzv. kontra-požara uklanja se nisko rastinje i na pojedinim mjestima vrši prosijecanje šume, sve u cilju stavljana požara pod kontrolu. Na Crepuljama i Bljidinju uspostavljeni su kampovi za smještaj brojnih gastitelja.

Na lokacijama Veliko Šljeme i Trepulja već rade na presijecanju požara. Helikopteri trenutno ne gase požar jer nema uvjeta za to zbog jakog vjetra. Ukoliko se situacija popravi, helikopteri će početi ispuštati vodu.

Ka Jablanici su se uputili i sarajevski vatrogasci. Deset vatrogasaca Profesionalne vatrogasne brigade angažovano je s dva vozila na gašenju požara koji plamti od 24. juna.

Ekipe rade na očuvanju požarnih linija koje su zaustavljene jutros u 10 sati. Ipak, vedro vrijeme uz vjetar otežava rad ekipama na terenu.