BiH
159

Na Bulevaru branilaca Dobrinje postavljena klupa maestra Esada Arnautalića

Klix.ba
U novogradskom naselju Dobrinja, na Trgu branilaca Dobrinje, danas su načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i uvaženi publicista i novinar Vehid Gunić, svečano otkrili klupu, posvećenu maestru Esadu Arnautaliću, vrsnom muzičaru, kompozitoru i dirigentu, osnivaču Indeksa, najpopularnije sarajevske i jedne od najpopularnijih jugoslovenskih pop-rok grupa.

Ovim činom Općina Novi Grad na jedan simboličan način želi iskazati poštovanje prema ovjeku koji je svojim društvenim djelovanjem dao pečat jednoj fazi kulturnog života u BiH i zahvaliti mu na njegovom radu i svemu što je učinio za kulturu i život svoje zemlje.

Sa Esadom Arnautalićem započela je faza pop i rok muzike. To je čovjek koji je utemeljio festivale "Vaš šlager sezone", "Mali šlager", "Prvi aplauz", "Dječiji šlager", koji je autor europskog evergrina "Kud plovi ovaj brod" koji se 1970. godine pjevao na Opatijskom festivalu. Eso Arnautalić je dirigovao na tri takmičenja za pjesmu Evrovizije.

On je okupio muzičare kakve BiH nikada više neće okupiti na jednom projektu koji se zove "Muzika raspoloženja".

Ovom prilikom načelnik Efendić je kazao da je ideja za postavljanjem klupe posvećene Esadu Arnautaliću, došla od Esinih prijatelja.

"Povezana je sa šetnicom na Bulevaru branilaca Dobrinje koju smo nedavno izgradili, a koja daje mogućnost da se na ovoj, ali i na drugim klupama na neki način simbolički zahvalimo zaslužnim ljudima za ono što su oni uradili", istakao je načelnik Efendić.

Dodao je da je ovo jedan gest, da se jednog čovjeka, takve veličine kao što je Arnautalić prisjetimo i da mu na taj način odamo priznanje.

Arnautalić je danas u penziji i narušenog je zdravlja, te rijetko izlazi iz svog stana, ali kada izlazi najčešće ide do banke i prodavnice koje se naleze u blizini, tako da je na putu od njegovog stana prema mjestu koje najčešće posjećuje, izgrađena klupa, na koju može sjesti i odmoriti.

Ovom prilikom Arnautalić je iskazao zahvalnost općini Novi Grad, koja je izgradila i lijepu šetnicu, kojom on prolazi.

"Ja sam Sarajlija koji je doživio Olimpijadu, a malo je ljudi na svijetu koji dožive Olimpijadu. Doživio sam je ovdje na Dobrinji, gdje sam proveo većinu svoga života, i ne bi je mijenjao za centar grada", kazao je maestro Arnautalić.

Ovom prilikom načelnik Efendić poklonio je Esadu Arnautaliću umjetničku sliku, istaknute slikarke Alise Teletović.