BiH
0

Umro maestro Esad Arnautalić, jedan od osnivača sarajevske pop-rock škole

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Vrsni muzičar, kompozitor i dirigent maestro Esad Arnautalić preminuo je sinoć u Sarajevu, potvrdio je za Klix.ba njegov dugogodišnji prijatelj Vehid Gunić. Arnautalić je bio najpoznatiji kao jedan od osnivača najpopularnije sarajevske i jedne od najpopularnijih jugoslavenskih pop-rock grupa Indexa.

Sarajevski muzičar preminuo je sinoć nakon duge i teške bolesti.

Sa Esadom Arnautalićem započela je faza pop i rock muzike. To je čovjek koji je utemeljio festivale "Vaš šlager sezone", "Mali šlager", "Prvi aplauz" i "Dječiji šlager", koji je autor evropskog evergreena "Kud plovi ovaj brod" koji je 1970. godine pjevan na Opatijskom festivalu. Esad Arnautalić je dirigovao na tri takmičenja za pjesmu Evrovizije.

On je okupio muzičare kakve BiH nikada više neće okupiti na jednom projektu koji se zove "Muzika raspoloženja".

Autor je značajnih muzičkih djela za pozorište, film i televizijske serije, među kojima su najpoznatije teme za igrane filmove "Miris dunja", "Ovo malo duše", "Azra" i "Savršeni krug".

U septembru ove godine u sarajevskom naselju Dobrinja, na Trgu branilaca Dobrinje postavljena je i klupa koja je posvećena ovom velikom maestru. Klupa je postavljena na putu između njegovog stana i prodavnice do koje je išao, kako bi se odmorio, jer je rijetko izlazio iz stana i to mu je bio naporan proces.

Nedavno su ga u njegovom domu posjetili njegovi prijatelji Vehid Gunić, Abdualh Sidran i načelnik Općine Novi grad Semir Efendić.

Arnautalić je rođen 28. februara 1939. u Sarajevu. Početkom 1960-ih počinje raditi na Radiju Sarajevo kao muzički urednik i producent i postaje jedan od ključnih muzičkih stručnjaka koji su svojim zahtjevima da se lokalni mladi autori počnu baviti autentičnim autorskim stvaralaštvom, umjesto tadašnjeg uobičajenog kopiranja i prepjeva svjetskih pop hitova, širom otvorili vrata prvoj generaciji buduće sarajevske pop škole, među kojima su Indexi postali pioniri i njeni rodonačelnici.

Dobitnik je nagrade Davorin za životno djelo.