"Sve za zaštitu naših građana"
0

MVPBiH uputilo protestnu notu Srbiji

FENA
Sven Alkalaj
Sven Alkalaj
Ministarstvo vanjskih poslova BiH uputilo je jutros protestnu notu Srbiji i u stalnom je kontaktu s ambasadom naše zemlje u Austriji, diplomatama u toj zemlji te s našom ambasadom u Beogradu u vezi sa sinoćnjim hapšenjem penzioniranog generala Armije BiH Jovana Divjaka u toj zemlji.

Austrijskim organima je dostavljena dokumentacija relevantna i u slučaju Ejupa Ganića.

"Ako u današnjem pojavljivanju pred sudom Divjaku bude produžen pritvor, tražit ćemo da se on brani sa slobode uz kauciju", rekao je Agenciji Fena ministar Sven Alkalaj, dodavši da će se BiH založiti i za upućivanje kvalificiranog odgovarajućeg advokata.

Između više aktivnosti, od kojih je jedna kontakt s austrijskim ministrom vanjskih poslova, preduzetih od sinoć po saznanju o hapšenju, Alkalaj je naveo da je putem naše ambasade naložen i kontakt s austrijskim ministarstvom pravde.

"Ministarstvo vanjskih poslova BiH učinit će sve potrebne napore jer nam je osnovna zadaća - zaštita građana BiH, a naročito u ovakvim slučajevima nepravednih optužnica", kazao je.

Stav ministra Alkalaja je da je hapšenje Divjaka po potjernici Republike Srbije politički motiviran korak radi relativiziranja njene krivice za dešavanja u proteklom ratu u Bosni i Hercegovini.