|

Muzej Sarajeva priprema izložbu posvećenu sportskoj kulturi

Muzej Sarajeva priprema izložbu posvećenu sportskoj kulturi
0
F
FENA
14.11.2011. u 13:16
0
komentara
0

dijeljenja
Muzej Sarajeva priprema izložbu posvećenu sportskoj kulturi
Muzej Sarajeva priredit će u drugoj polovici decembra izložbu posvećenu sportskoj kulturi u Sarajevu, a povod su godišnjice dva najveća sarajevska fudbalska kluba - Željezničara i Sarajeva.
Najavila je to za Fenu direktorica Muzeja Sarajeva Amra Madžarević, navodeći da je riječ o 90. godišnjici FK Željezničar i 65. godišnjici FK Sarajevo.

Izložbu, koju autorski potpisuje kustos ovog Muzeja Igor Radovanović, činit će različita sportska odličja, fotografije i video-snimci.

"Sport se u posljednje vrijeme u našoj zemlji pojavljuje kao nekultura, iako je on prvenstveno kulturni segment. Ovom se izložbom želimo fokusirati na mlade generacije, jer smatramo da ih ovakvom izložbom možemo privući u muzej, i pokazati da ova institucija ne predstavlja uvijek nešto preozbiljno.", kazala je ona.

Postavka će biti realizirana u saradnji sa spomenuta dva fudbalska kluba.

Također, Muzej Sarajeva će početkom decembra organizirati okrugli sto posvećen sevdalinci, uz učešće istaknutih muzičkih stručnjaka i etnomuzikologa, te predstavnika Muzičke akademije Sarajevo.

Namjera je da zaključci kojima rezultira ova skup budu smjernica za buduće djelovanje Art kuće sevdaha, koja je pripala Muzeju Sarajeva kao jedan od njenih depadansa.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.