Uspjesi Sarajeva i Željezničara
0

Otvorena izložba Sport kao kultura kroz jubileje velikana

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com)
Povodom obilježavanja 65 godina postojanja FK Sarajevo i 90 godina FK Željezničar u utorak je u Muzeju Sarajeva otvorena izložba Sport kao kultura kroz jubileje velikana.

Na izložbi su prikazani najveći uspjesi ovih klubova, pehari, fotografije, snimci iz arhiva klubova, dresovi, zastave, ulaznice za utakmice i slično. Izložbu je otvorio gradonačeknik Sarajeva Alija Behmen. On je istakao da su fudbalski klubovi Željezničar i Sarajevo jedan od brendova ovog gada.

"I Željo i Sarajevo su ostvarili šampionsku ekipu u bivšoj Jugoslaviji koja je bila evropska velesila u fudbalu. To dokazuje kakvi su bili timovi. I sada su šampioni i bit će šampioni", kazao je Behmen. Bivši predsjednik FK Željezničar Hajro Čengić naglasio je da su FK Sarajevo i Željezničar dio historije grada Sarajeva.

"To su dva stuba za koja su vezani građani ovog grada i mnogi u BiH i šire", kazao je Čengić. Bivši fudbaler FK Sarajevo Vahidin Musemić rekao je da grad Sarajevo treba biti ponosan što je iznjedrio mnoge velikane fudbala i sporta općenito. "Kada smo učestvovali na velikim sportskim događajima uvijek smo se ponosili što dolazimo iz Sarajeva", kazao je Musemić te apelirao da vlast više pomogne razvoj sporta.

Izložba će biti otvorena do 29. decembra i posjetioci će je moći pogledati svakim radnim danom od 9 do 16 sati, subotom od 9 do 15 sati.