Nesvakidašnja izložba
0

Svi uspjesi Sarajeva i Željezničara na jednom mjestu

Sarajevo-x.com
"Sport kao kultura kroz jubilej velikana" naziv je nesvakidašnje izložbe koja će biti otvorena 20. decembra u Maloj galeriji Brusa-bezistana u Sarajevu.

Izložba je rezultat saradnje Muzeja Sarajeva i fudbalskih klubova Željezničar i Sarajevo, a povod su veliki jubileji koje ovi klubovi obilježavaju ove godine. Naime, klub sa Grbavice slavi 90. rođendan, dok bordo tim obilježava 65. godinu postojanja.

U Muzeju Sarajeva smatraju da institucije koje traju toliko godina i okupljaju veliki broj ljudi oko sebe, zaslužuju da se predstave široj javnosti.

"U dosadašnjoj historiji naše institucije nismo se nikada posebno posvetili sportu, iako ovaj aspekt života predstavlja značajnu ulogu u životu naših sugrađana, kao učesnika, navijača ili posmatrača, ali i kao ambasadoru našeg grada unutar BiH i šire. Sport, kao jedna plemenita ideja, u današnjem vremenu, nažalost, poprima neke negativne konotacije i upravo zbog toga mi želimo pokazati uspjehe, radosti i lijepu stranu sporta kroz jubileje dva sarajevska najtrofejnija fudbalska kluba, FK Sarajevo i FK Željezničar", saopćeno je iz Muzeja Sarajeva.

Poznato je da se u Sarajevu decenijama priča o rivalstvu ovih gradskih klubova i netrpeljivosti navijačkih grupa. Nekad su se navijači nadmudrivali u smišljanju sitnih pakosti jedni drugima koje su na kraju uveseljavale i nasmijavale sve građane, a danas svjedočimo tome da navijači više ne smiju ni ići na utakmice.

Upravo će se na ovoj izložbi prvi put na jednom mjestu naći oba kluba sa svojim uspjesima, na neutralnom terenu i u prijateljskoj atmosferi, i na taj način pokušati vratiti stari sjaj derbijima i sportu kao kulturi.

Na izložbi će biti prikazani najveći uspjesi ovih klubova, pehari, fotografije, snimci iz arhiva klubova, dresovi i slično.

Muzej Sarajeva poziva sve navijače da se jave na broj telefona 033 475 745 ukoliko posjeduju neki zanimljiv i rijedak rekvizit.