Čas povijesti
56

Muzej "Bitka na Neretvi" prodaje dio konstrukcije mosta, ali on nema historijski značaj

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Upravni odbor JU Muzej "Bitka za ranjenike na Neretvi" Jablanica raspisao je konkurs o prodaji sekundarne sirovine - dijelova čelične konstrukcije srušenog mosta.

Direktorica Javne Ustanove Muzej Bitka za ranjenike na Neretvi Azra Đelmo za Klix.ba objašnjava da se prodaje dio konstrukcije mosta, koji je iz Neretve izvađen nakon 29 godina, a ne dio mosta iz herojske Bitke za ranjenike niti značajan dio historije gradića u kanjonu Neretve.

"Radi se o 27 dijelova koji su izvađeni iz rijeke Neretve u sklopu pripremnih radova na realizaciji projekta obnove porušenog mosta. Moram naglasiti da se radi o djelu konstrukcije koja je napravljena 1978. godine u sklopu memorijalnog centra, a 1991. godine ju je rijeka Neretva odnijela i da nema historijsku vrijednost kako neki misle“, pojašnjava Đelmo.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Konstrukcija je po njezinim riječima izvađena iz Neretve, izrezana i smještana na platou te će se prodati u staro željezo, jer je to jedino rješenje u projektu rekonstrukcije mosta.

"Ne radi se o eksponatu mosta Bitka na Neretvi", naglasila je te podsjetila na historijat čuvene građevine.

"Partizani su srušili most na Neretvi 1943. godine. Kada su Nijemci ponovno došli u Jablanicu, u toku 1943 godine su ga rekonstruisali, odnosno napravili novi most na mjestu ovoga mosta. Taj most je postojao sve do 1968 godine, kad je srušen za potrebe snimanja filma Bitka na Neretvi“, pojasnila je Đelmo.

Konstrukcija je ostala je da leži na lijevoj obali rijeke Neretve i nju danas možemo jasno vijdeti.

"Potom je 1978 godine u toku izgradnje memorijalnog kompleksa postavljena nova konstrukcija i jedan prelaz, tako da se moglo prelaziti s jedne na drugu stranu. Ta nova konstrukcija koja je napravljena 1978 godine je 1991. godine u velikom plivnom valu stradala i sada je u sklopu ovog projekta rekonstrukcije mosta izvađena iz Neretve i ona se prodaje, izrezana u 27 dijelova“, pojasnila je Đelmo.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Dijelovi čelične konstrukcije mosta tretirani kao sekundarna sirovina, odnosno otpadno željezo su po njezinim riječima visoke klase različiti masivni čelični profili a procijenjene količine je 67.840,00 kg. Početna prodajna cijena sa utovarom i transportom od strane kupca do odlagališta uz vaganje istog iznosi 23.744,00 KM po vještačenju sudskog vještaka mašinske struke.

Odluka o prodaji čelične konstrukcije mosta kako Đelmo naglašava je donesena u saglasnosti sa Općinom Jablanica koja je njihov osnivač i investitor projekta rekonstrukcije mosta u Jablanici.

Ranije potpisanim ugovorom predviđena je nabavka i ugradnja čeličnih profila za konstrukciju pješačke staze, pjeskarenje i bojenje iste, nabavka i ugradnja drvenih elementa za konstrukciju pješačke staze prema projektu od četinara II klase, sa dvoslojnim premazom, nabavka i ugradnja bukovih impregiranih drvenih pragova, izrada čelične ograde na postojećem rešetkastom mostu, kao i drugi radovi vezani za to.

Finansijer projekta vrijednog 1.200.000 KM je JP Elektroprivreda BiH, investitor Općina Jablanica, a izvođač radova kompanija HP Investing iz Mostara.