|

Mutabdžija o slučaju Konjević Polje: Blizu smo finalnog dogovora

Mutabdžija o slučaju Konjević Polje: Blizu smo finalnog dogovora
0
F
FENA
20.11.2013. u 10:39
6
komentara
0

dijeljenja
Mutabdžija o slučaju Konjević Polje: Blizu smo finalnog dogovora Goran Mutabdžija - desno (Foto: SRNA)
U ovom trenutku blizu smo finalnog dogovora s predstavnicima roditelja iz Konjević Polja, izjavio je danas ministar prosvjete i kulture Goran Mutabdžija.
Bošnjaci povratnici u Konjević Polje, zbog zahtjeva da se u nastavu za njihovu djecu uvede bosanski jezik i nacionalna grupa predmeta, već 44 dana borave u šatorima ispred OHR-a u Sarajevu.

Mutabdžija kaže da razgovara s pravnim zastupnikom roditelja iz Konjević Polja, koji zajedno sa svojom djecom protestiraju u Sarajevu, a sve što se postigne kao dogovor primijenit će se i za problem u Vrbanjcima kod Kotor-Varoši, gdje također bošnjački đaci ne idu na nastavu.

"Sve ono što je predviđeno zakonom i Privremenim sporazumom bit će implementirano na način kakav je jedini moguć. Uvažit ćemo sve specifičnosti i zaštiti prava manjinskih zajednica kroz rad školskih odbora, a eventualno ići ćemo i na izmjene statuta škola u smislu važnih odluka koje treba da donosu školski odbori", dodao je Mutabdžija.

Potvrdio je da je jučer u Istočnom Sarajevu imao razgovore s predstavnicima bošnjačkih roditelja i UNICEF-a u povodu Međunarodnog dana djeteta.

Također, obavljeno je, kaže, još nekoliko razgovora s predstavnicima UNICEF-a i drugim institucijama koje se bave zaštitom djece.

On dodaje da neće da govori o drugom segmentu, koji se tiče prava djece i, kako kaže, njihovih zloupotreba u ovom slučaju kada djeca nisu krenula na nastavu u novoj školskoj godini.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...