BiH
0

Muslimović: Poljoprivrednicima još 40 miliona KM ili slijedi blokada FBiH

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Savez poljoprivrednih udruženja FBiH zahtjeva od Federalne vlade da se prilikom rebalansom budžeta doda još 40 miliona KM za potrebe poljoprivrednika.

Ukoliko se ne ovaži ovaj i još niz zahtjeva poljoprivrednika, rečeno je na press konferenciji, poljoprivrednici će organizovati masovne proteste sa blokadom Vlade i saobraćajnica.

"Moram priznati da je dio naših zahtjeva realiziran. Dobili smo oko 5,5 miliona KM za poticaje. Imamo čvrste garancije Federalne vlade da će biti isplaćeno 12,3 miliona KM iz 2012. godine. Ali ta sredstva ne možemo dobiti dok se ne usvoji Program za 2013. godinu, a to bi se trebalo uraditi do 30. januara, onda se mogu isplatiti poticaju", izjavio je Avdo Muslimović predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH.

Savez poljoprivrednih udruženja prihvatit će Program za raspodjelu poticaja, za 2013. godinu, a da Program bude privremen sve do trenutka dok se za poljoprivredu ne osigura spomenutih 40 miliona KM, rečeno je na press konferenciji.

"Ta sredstva tražit ćemo od Parlamenta FBiH, da se obavezno osiguraju kada bude rebalans budžeta. Mi ćemo obezbijediti koliko bude trebalo ljudi ako bude potrebno da parališemo cijelu Federaciju, do konačnog ispunjenja naših zahtjeva", kazao je Muslimović.

Na kraju je istaknuto da građani nisu svjesni kakvo meso jedu. Po mišljenju Muslimovića uvozimo 80 posto mesa sumnjivog kvaliteta i po veoma niskim cijenama, a građani to debelo plaćaju. Skoro i da nema otkupa domaćeg mesa, jer se to ne isplati ni proizvođačima, a ni prerađivačkoj industriji.

Rešenje je zaključeno je na press konferenciji da građani ne kupuju uvozno meso. Možda i ne bi kupovali uvozno, već domaće kada bi im neko rekao odakle je meso.