Komentari (64)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
O jesu nasli gdje ce odrzati predavanje na temu muslimansko-krscanski odnosi".......u jednonacionalnoj kasabi Sarajevu iz kojeg je otjerano sve sto nije muslimanskog imena. Aferim!
@denzel Tebi je tata mozda porijeklom sa trebevica, pa se ti onda tamo i vrati. Takvi kao ti i ovaj ispod tebe su tako sretni sto su na betonu, no nisu se pravilno integrisali, pa ste nastavili da se ponasate kao u svojim seoskim plemenima. Mene Banja Luka ni Beograd jer tamo ne zivim, ne interesuju, pa vi bujrum zajedno sa Halidom Beslicem putem Beograda, a Sarajevo ce vas prezivjeti.
dobro pitanje!
Dalja rasprava nema smisla jer je moj prvi komentar totalno uklonjen, iako nisam ništa loše napisao, samo sam naveo da se ne slažem sa određenim okrutnim dijelovima tzv. "svetih knjiga", i naveo za mene najproblematičnije dijelove. Vrlo je lako utvrditi cenzuru jer se može naći komentar nick-ova Mrav i @tr koji su upućeni meni, dok mog komentara iznad nema. Zašto religija ima povlašteni status "svete krave" i ne može se kritikovati, čak ni njeni loši dijelovi? Ako imate problem sa time što Lot/Lut a.s. nudi svoje kćerke rulji da ih silu.ju, ili imate probleme sa Abrahamom/Ibrahimom i njegovim porivima za djecoubi.stvom, obratite se autorima tih knjiga, ja samo referenciram taj sadržaj i navodim svoje neslaganje. Ovdje se može kritikovati bilo koja knjiga dok nije Biblija ili Kur'an, i bilo koje mišljenje dok nije religijsko. Odjavljujem se za sva vremena sa ovog portala u kom sam nekada uživao. Već dugo ste loši, ali ovo je kap koja preliva čašu.
kako se pokusavaju sakriti komentari koji govore o stvarnom stanu stvari tamo gdje su muslimani vecina u bosni.. kao da jos ima naivnih koji vjeruju da je pola miliona nemuslimana "samo otislo" iz dijelova pod kontrolom a bih!
Pazi "tr", ono što se u monoteizmu postulira kao "TRANSCENDENTNI BOG", e to u japanu ima jednostavno i konkretno značenje koje glasi "KOLEKTIVNA SVIJEST". Pogledajmo sad ovaj naš monoteistički svijet koji sa praktične tačke gledišta ima značenje u stilu "KOLEKTIVNA NESVJEST".
Još jedan priijer: Kada se završi izgradnja neke visoke i značajne građevinske konstrukcije, onda se na vrh postavlja mašina koja stvara vještački zemljotres u svrhe testiranja konstrukcije. Ali u Japanu se to testiranje na zemljotres obavlja drugačije: Umjesto zemljotresne mašine, svi radnici, inžinjeri, ekonomisti i pravnici popnu se na vrh, i kao neka vojska, sinhronizovao svojim tijelima stvaraju zemljotres (ako je bilo ko od njih napravio grešku ili fušeraj, svi će poginuti).
Pretpostavka nam je ista, to da u tim starim knjigama i mudrosti i ludosti, ali mislim da nam je zaključak malo različit, imam osjećaj da ti i dalje insistiraš na zadržavanju religije zbog tih mudrosti koje se vezuju za njih, dok ja mislim da je ljudska dobrota univerzalna, i da niti jednom čovjeku ne bi trebala neka stara knjiga da bi znao da je pogrešno ubiti drugog čovjeka, ili nepravedno uzeti njegovu imovinu. To znaju i u najudaljenijim civilizacijama gdje nikada nisu vidjeli ni Bibliju ni Kur'an, jer ljudsko društvo ne bi ni opstalo da nije uređenja života, altruizma i povjerenja. Što se tiče Japana, malo znam o tome, moje mišljenje je da tamo monoteizam nije uspio (donekle, jer tamo ima nešto hrišćanstva) jer je zbog izoliranosti došao relativno kasno, a takođe Japanci su dosta vezani za svoju tradiciju čiji je dio i šintoizam, pa ih je teško pomjeriti u drugi sistem vjerovanja. Ovo je samo mišljenje, ne i tvrdnja jer nisam dobro upoznat s Japanom.
Pa "tr", u osnovi između tebe i mene nema velikih razlika u mišljenjima. I ti i ja odlično znamo da mnogi ljudi brzopleto stavljaju svoje ruke na b.ibliju i k.uran zaklinjući se da će služiti Bogu. Mnogi će ogroman dio svoga života potrošiti čitajući "istine svih istina". E sad druga je priča šta će oni zaključiti čitajući tu literaturu. Najopasnija monoteistička klopka je upravo u tome stanovištu u stilu "OVO JE KNJIGA ČITAVE BOŽJE MUDROSTI, KNJIGA KOJOJ NEMA KONKURENCIJE". Upravo zbog takvog monopola na nepogriješivost u Japanu se nisu uspješno raširili ni hrišćanstvo ni islam. Jel tako "tr" ?
Nažalost, abrahamske religije su po prirodi vrlo dogmatske i isključive (samo pročitaj Bibliju, Kur'an, Hadise, Knjigu Mormona...), i to mnogo više u odnosu na budizam i šintoizam. Brutalan tretman nevjernika na ovom i prijetnje mukama na drugom svijetu se pokazao nažalost kao dobitna kombinacija, te je više od pola svijeta palo pod ovakav način razmišljanja. Mislim da rješenje nije u tome da potčinjavanje jednom dogmatizmu zamijenimo istovremenim potčinjavanjem nekoliko dogmatizama (koje bi praktično bio teško izvesti zbog toga što su pojedinačno, kako si sam primjetio, vrlo isključivi). Po meni je rješenje jednostavnije, dovoljno je samo odbaciti sve dogmatizme a ne pravljenje konstrukcija "Bog je jedan za sve i sve nas voli i želi da budemo dobri", "svi vjerujemo u isto bez obzira da li je to propisao Isus ili Muhamed", a ovamo, kad pročitaš prave izvore vjere, vidiš da ono što pričaš o dobroti i ljubavi nema veze sa zloćudnim sadržajem tih knjiga.
Sa aspekta monoteističkih (jednobožačkih) religija, japanske religije i filozofije (budizam i šintoizam) izgledaju jako loše i primitivne. Ali baš te dvije "primitivne" religije imaju jednu stratešku prednost u odnosu na naš monoteistički svijet. Nema međusobnih vjerskih obračuna između budista i šintoista u Japanu. Zapitaćemo se, u čemu je tajna ? Pa odgovor na to pitanje možemo pronaći u opštepoznatoj činjenici da je ukupan broj svih vjernika mnogo veći od ukupnog broja stanovnika Japana. To se objašnjava upravo činjenicom da su većina japanaca istovremeno pripadnici obadvije religije. Pitam se, jel moguće na sličan način da se organizuje i ovaj naš monoteistički svijet, koji je po japanskim standardima nepoželjan zbog međusobne isključivosti i monopola na nepogriješivost ?
@Mrav Da, ako pročitaš moj prvi komentar na ovaj tekst, vidjećeš da se slažem da su ne samo Abraham, nego i Lot i njegovo slobodno raspolaganje sa tijelima maloljetnih kćerki, potop, izgnanstvo Adama i Eve, Isusove prijetnje paklom i kompletan dogmatski pristup starim nakaradnim pričama i primoravanje da ih slušamo kao "vrhunac moralnosti" problemi ne samo hrićanstva nego i islama, koji je dodatno opterećem vlastitim problemima (pomenuti primjer svjedočenja protiv vlastite rodbine u ime Boga je jedan od mnogih primjera). Ne razumijem tvoj komentar o božanskim guzicama, jer nisam opterećen drevnim uvjerenjima tako da mi ne mogu ni oslabiti. Moja biološka guzica (i guzice moje porodice) JESU direktno ugroženi od strane vjerskih fanatika koji čitaju te drevne knjige i interperetiraju ih kao realnost, a "umjereni vjernici" poput ovih gore u tekstu, daju fanaticima zaštitu jer kompletan sistem religijskog vjerovanja žele da postave iznad kritike.
Ma "utopija" kada kažeš, citiram te: "židovi su ljigavi gadovi", dozvoli mi da te podsjetim na neugodnu činjenicu, da sopstveno biološko potomstvo skoro uvijek ima povlaštene m.a.t.e.r.i.j.a.l.n.e privilegije u odnosu na tuđu djecu čak i u hrišćanstvu i islamu. A to znači da smo u prosjeku i mi (hrišćani i muslimani) zapravo "horda ljigavih gadova". Jel tako ???
Pazi "tr" dozvoli mi da te podsjetim da ta neugodna priča o Abrahamovom sinu nije samo vruć krompir u hrićanstvu. Nešto slično postoji i u islamu, kada se traži od vjernika da u ime Boga moraju svjedočiti čak i protiv svoje rodbine. Meni svaka teorija izgleda idealno i sjajno sve dok moja guzica i guzice moje biološke porodice nisu ugrožene. Ali od onog trenutka kada naše božanske stražnjice dođu na iskušenja, najvjerovatnije je da će nam oslabiti naša uvjerenja. To je najvjerovatniji scenario za većinu nas pripadnika ljudske vrste. Misliš li ti "tr" da si izuzetak od te realnosti ?
@Mrav sve što si ispričao je totalni "non sequitur", jer ti pričaš o nekoj komunikaciji u kontekstu priče o Abrahamu. Ta priča jeste opaka i morbidna i ne postoji kontekst u kojem se može opravdati Abrahamov postupak, pokušaj ub.istva vlastitog djeteta na osnovu komande glasa u glavi (pa makar taj glas pripadao stvaraocu zvijezda i galaksija, koji u tom momentu u cijelom svemiru nije imao ništa pametnije da radi nego da naređuje ljudima da ub.ijaju djecu), kao što se ne može opravdati ni postupak samog Boga. @@tr Isus potvrđuje stari zakon i proroke, Evanđelje po Mateju, 5:17-19. Čak i da nije to uradio, užasno je i pomisliti da je stari zakon bio na snazi cijelo vrijeme prije Isusa, a kad je došao Isus, stari se predomislio (očigledno nije sudeći prema gornjem citatu). BTW odlično si primjetio da je hrišćanstvo kult ljudskog žrtvovanja, Bog je sam sebi uradio ono je ranije naredio Abrahamu: žrtvovao svoje dijete. I trebam da to smatram moralnim? Nikad.
jeb.em ti mamo odavde do tista ----------ovo je ISLAMSKA REPUBLIKA BOSNA A KAURIMA OVDIJE NIJE MJESTO.....BOSNA JE JEDINA ISLAMSKA REPUBLIKA U EUROPI --TO VAMA SMETA---STO SE MI SIRIMO----AKOBOGDA I FRANCUSKA CE BITI NASA A BALKAN POLAKO POSTAJE-----------KO VAM JE KRIV STO STE PEDERI A U VRHU PAPA
Nemoj ga napadati. Ne znaš odakle se javlja. Možda je jedan od rijetkih koji je poslušao rejsa Ceru i javlja se iz Turske? http://www.youtube.com/watch?v=r-gCPvGg3go